Logopedie

Logopedia sau știința educării limbajului verbal, ajută individul prin integrarea sa armonioasă în societate deoarece omul are nevoie de dezvoltarea tuturor fațetelor limbajului (verbal, nonverbal), tulburarea oricărui aspect influențând adaptarea individului la mediu.

Un copil care scrie și citește cu dificultate suferă de dislexo-disgrafie și prin terapie, se poate recupera. De asemenea, balbismul se poate educa prin exerciții specifice, la fel și pronunția sunetelor deficitare. De multe ori, handicapul de intelect este însoțit de tulburări de limbaj scris, citit, socotit sau verbal, iar, când apar pe un asemenea fond, aceste tulburări sunt mai grave și mai extinse – dar, nu orice persoană ce manifestă aceste tulburări este deficientă mintal! Aceste dificultăți se pot corecta prin exercițiu!

Activitatea logopedică:

  • studiază limbajul, previne tulburările acestuia, creează condițiile pentru o mai bună adaptare a persoanei la mediu, în vederea integrării acesteia în colectivele din care face parte;
  • are scop educativ, contribuind la formarea individului, sprijinind instituțiile de învățământ în facilitarea procesului instructiv-educativ 
  • studiază cauzele care provoacă tulburările de limbaj, cât și condițiile favorabile dezvoltării vorbirii corecte;
  • caută soluții pentru înlăturarea factorilor nocivi;
  • are în vedere, în primul rând, copiii, pentru că frecvența cea mai mare a tulburărilor de limbaj apare la această vârstă și se știe că orice tulburare, netratată, are tendința de a se agrava, iar formarea unor deprinderi greșite de vorbire, odată cu trecerea timpului, necesită un efort mai mare și un timp mai lung pentru corectarea lor. 

Tulburările de limbaj au o frecvență mai mare în copilărie și în perioadele de constituire a limbajului, ca urmare a fragilității aparatului fono-articulator și a sistemelor cerebrale implicate în vorbire.

Toate tulburările de limbaj au un caracter tranzitoriu și sunt corectabile, educabile, prin metode specific logopedice și printr-o serie de procedee cu caracter general.

Orice tulburare de limbaj are tendința de a se agrava și consolida în timp, ca deprindere negativă.

Începând cu cele mai simple, tulburările de limbaj produc efecte negative asupra personalității și comportamentului subiectului, ele fiind trăite dramatic și tensional pe fondul frustrării și anxietății.

 

 

Programează o întâlnire!

Trimite-ne un mesaj cu ziua şi ora în care doreşti să discutăm, iar noi îţi vom confirma în cel mai scurt timp.

CAPTCHA code