Blog

Propria persoană

Spațiul personal – când apropierea devine intruzivă

Trăind în colectivitate, ne-am obișnuit de-a lungul timpului să împărțim spațiul în care locuim și ne desfășurăm activitatea cu numeroși alți oameni. Însă nevoia de apropiere este contrabalansată cu nevoia fiecăruia dintre noi de a avea intimitate, obiecte personale, un „teritoriu” propriu, pentru a se diferenția de grup, ca individ.

Propria persoană

De ce criticăm?

Fiecare persoană are propria sa realitate bazată pe experiențele trăite. Suntem unici prin felul nostru de a fi, prin convingerile, ideile și principiile noastre,care evident, nu sunt conforme cu realitatea altor persoane. Așadar, fiecare persoană are felul lui de a fi și oricât de involuată ni s-ar părea, putem privi partea bună , învățând ceva de la ea. În mod clar există ceva diferit în realitatea acelei persoane și putem asimila aceste cunoștințe. Cei din jurul nostru reprezintă adevărate l

Propria persoană

Cum să îţi găseşti scopul în viaţă (1)

A ieşi din zona de confort Te simţi demotivat, nesigur pe tine, nu îţi poţi găsi pasiunea, direcţia in viaţă sau nu eşti sigur care îţi este scopul în viaţa? Nu eşti singur, mulţi oameni sunt în această situaţie. Există totuşi un lucru important pe care îl poţi face pentru a îţi îmbunătăţi această situaţie: fă un pas în afara micului tău univers în care trăieşti.

Propria persoană

Procrastinarea sau tendința de amânare a sarcinilor

Potrivit psihologului Carry Lay procrastinarea apare atunci când există un decalaj temporar între comportamentul pe care intenţionăm să-l adoptăm şi comportamentul propriu-zis adoptat. Mai concret, procrastinarea apare atunci când intenţionăm să facem ceva şi, de fapt, nu realizăm acest lucru, mai mult amânăm momentul realizării comportamentului.

Propria persoană

Divort sau pierdere prin deces? Ce doare mai tare si de ce?

In timp ce divortul dramatizeaza elementele pierderii si ale durerii, la fel ca experienta mortii intr-o relatie apropiata, ea nu se produce in jurul pierderii explicite a unui obiect, ci rezulta intr-un sens mai putin perceptibil, insa de neconceput, al pierderii in jurul modelelor de atasament, securitate interpersonala si structurala, identificare si legatura familiala, loialitate si viitorul experientei familiei.

Copii

Cele 7 lecții disfuncționale în rolul de părinte

Cu toții ne întrebăm în fiecare zi cum putem fi cei mai buni părinți pentru copiii noștri. Ce le-am putea oferi, unde i-am putea duce, gen activități extrașcolare, întâlniri, opționale, pentru a crește armonios și echilibrat?

Propria persoană

Cele cinci răni emoționale care ne influențează alimentația

De cele mai multe ori în dorința noastră de a ne păstra greutatea corporală în limite normale căutăm informații despre modul de a ne alimenta sănătos, despre caloriile conținute de diverse alimente sau despre ultimele diete miraculoase. Este adevărat că toate aceste informații sunt valoroase și pot fi de ajutor în a avea o greutate corporală normală și o stare de sănătate bună, dar tot la fel de adevărat este și faptul că există o legatură în modul nostru de a ne alimenta și ceea ce trăim în pla

Psihoterapie

Maladia Alzheimer

Expresia etiopatologică a maladiei Alzemeir se caracterizează printr-o creştere marcantă a modificărilor legate de varstă comparativ cu ceea ce constată in creierul indivizilor normali de aceeasi varstă. Această boală nu cosntituie o accelerare a procesului de imbătranire ci reprezintă o entitate patologică specifică. Totuşi nu poate fi exclusă posibilitatea ca imbătranirea normală si această maladie degenerativă a sistemului nervos să aibă la bază un numitor comun.