Blog

Propria persoană

Cum să interacționăm cu persoanele dificile (prima parte)

Suntem recunoscuți, fiecare dintre noi, în primul rând prin ceea ce facem, prin modul nostru de a acționa în diferite situații și interacționa cu persoanele de lângă noi. Comportamentul nostru este cel care spune celor cu care relaționăm despre felul de a fi, despre modul cum am fost modelați de cei care ne-au crescut, despre valorile după care ne ghidăm sau despre motivația care ne însoțește actiunea.

Copii

Ce este disciplina?

A disciplina înseamnă a învăţa. Autocontrolul este una dintre cele mai importante lecţii pe care este bine să le înveţe copiii mici. Și această lecţie se învaţă doar printr-o disciplinare eficientă.

Propria persoană

Cum să îţi găseşti scopul în viaţă (2)

Tu îţi cunoşti scopul în viaţă? Mulţi oameni au o viaţă decentă dar nu asociază succesul şi calitatea vieţii cu numărul banilor câştigaţi. Pentru mulţi oameni o viaţă fericită este asociată cu starea de bine, relaţii fericite sau abilitatea de a contribui la binele societăţii sau a-şi urma un vis sau un proiect important de viaţă.

Propria persoană

Workaholism-ul - sau dependenţa de muncă

Am auzit de multe ori de cazuri a unor persoane suprasolicitate la locul de muncă, epuizate şi în anumite situaţii au apărut consecinţe fatale. Poate părea absurd, dar este o situaţie des întânită în care munca afectează sănătatea persoanei. Prima delimitare necesară este aceea că efectele devastatoare pot fi cauzate de munca propriu-zisă pe care persoana o desfăşoară, dar mai există şi situaţia în care persoana este dependentă de muncă. Situaţia a doua o vom analiza şi noi.

Propria persoană

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când simțim o emoție?

Emotiile sunt răspunsuri psihice de mare intesitate care presupun manifestări expresive, fiziologice și subiective tipice. Ele sunt însoțite de tendințe spre acțiune (apropiere sau îndepărare de obiectul sau ființa care a declanșat emoția), ceea ce explică modificările fiziologice care însoțesc fenomenul emoției: înroșirea feței, creșterea ritmului cardiac, încordarea mușchilor, etc.

Propria persoană

Eliberarea de perfecţionism

,,Nu avem probleme cu ruşinea’’… Nu de puţine ori auzim această afirmaţie! Ruşine este un cuvânt pe care mulţi îl evită. Problema este însă că atunci când nu ne asumăm ruşinea, devenim sclavii ei, iar una din căile prin care aceasta se insinuează în viaţa noastră este chiar perfecţionismul.