Blog

Propria persoană

Cum învățăm mai multe: greșind sau având succes?

Auzim adesea că oamenii îşi doresc un feedback sincer pentru a şti ce au de îmbunătăţit şi că învaţă din greşeli. Această afirmaţie este doar parţial adevărată. Feedback-ul nu funcţionează întotdeauna. Feedback-ul poate fi util când persoanele respective caută să atingă un obiectiv, cu toate acestea, dacă oamenii nu îţi cer părerea sau ghidarea, aceste informaţii "folositoare" nu vor face altceva, decât să le scadă încrederea în ei. Cei mai mulţi oameni vor să evolueze. Vor să discute abordări d

Cuplu și familie

Abandonul în relații

Sentimentul abandonului apare atunci când ne îngrijorăm mult și des, că persoanele pe care le iubim vor muri sau ne vor părăsi, această trăire putându-se transforma chiar într-o convingere profundă. Abandonul sau gândul din mintea noastră care spune ”Te rog, nu mă părăsi sau nu pleca!”, poate fi identificat și atunci când ne agățăm de oameni, când simțim că nu mai avem o bază stabilă de sprijin.

Cuplu și familie

Ce se întâmplă după o despărțire?

Uneori viața nu este așa cum ți-o dorești și se întâmplă adesea să apară surprize neplăcute. Despărțirea de partener este una dintre acestea, urmată de cele mai multe ori de depresie. Unele persoane fac față mai bine acestei situații, în timp ce altele nu reușesc să treacă peste neplăcerea cauzată fără ajutor specializat.

Propria persoană

6 modalități de a fi carismatic

A deveni carismatic implică acordarea unei atenții deosebite modului în care interacționezi cu alte persoane. Trăsăturile care alcătuiesc portretul unei persoane carismatice sunt considerate pozitive și atrăgătoare pentru ceilalți. Persoana carismatică își folosește abilitățile pentru a atrage oamenii de partea lor, nefiind neapărat vorba despre manipulare. Din aceste motive, carisma este adesea legată de abilitățile de conducere.

Propria persoană

Ce îţi poate oferi schimbarea perspectivei perceptive?

În viaţa fiecărui om există numeroase situaţii care, la prima vedere, par să-I facă mai degrabă să plângă decât să se bucure: eşecuri, pierderea omului iubit, despărţiri, dezamăgiri, boli şi multe alte lovituri ale sorţii – mai mari sau mai mici. Ceea ce putem face este să învăţăm să schimbăm perspectiva, să vedem lucrurile dintr-un unghi cu totul nou, de multe ori neobişnuit, să găsim întotdeauna noi moduri de întelegere, care pot fi extrem de importante.

Propria persoană

Gândurile sau emoţiile? Care au prioritate? Care sunt mai puternice?

Ceea ce simţim se referă la emoţii. Lumea noastră afectivă este exprimată în sentimente şi emoţii, unele care nu ajung niciodată la suprafaţa raţionamentului nostru, dar îl propulsează totuşi. Auzim că binele se simte bine şi că răul se simte rău, dar acesta nu este adevărul complet. Întreabă orice sadist sau masochist (şi într-un procent toţi avem în interior unele caracteristici) şi va susţine ca nu e aşa.

Propria persoană

Nevoia de apreciere

Toți oamenii au nevoie de apreciere. Această nevoie apare încă din copilărie, creștem cu ea, depinzând de nivelul de apreciere a celor din jur. Primim, astfel, mesajul că este nevoie să fim plăcuți, iar respingerea este una dureroasă. Răspunsurile celorlalți reprezintă oglinda care ne reflecă valoarea și creștem crezând că avem nevoie de oglinzi favorabile pentru a reuși să fim fericiți.

Cuplu și familie

"Sindromul Tarzan" sau cum să identifici dependența afectivă

Poate sună amuzantă sau chiar copilărească această denumire, dar „sindromul” chiar există şi ne afectează pe majoritatea dintre noi. Ca definiţie psihologică, acest sindrom reprezintă necesitatea unei persoane de a se agăţa şi de a rămâne lângă o altă persoană atunci când aceasta nu i se potriveşte sau de a alterna de la o persoană la alta de teama de a nu rămâne singur/ă.