Blog

Propria persoană

6 modalități de a fi carismatic

A deveni carismatic implică acordarea unei atenții deosebite modului în care interacționezi cu alte persoane. Trăsăturile care alcătuiesc portretul unei persoane carismatice sunt considerate pozitive și atrăgătoare pentru ceilalți. Persoana carismatică își folosește abilitățile pentru a atrage oamenii de partea lor, nefiind neapărat vorba despre manipulare. Din aceste motive, carisma este adesea legată de abilitățile de conducere.

Propria persoană

Ce îţi poate oferi schimbarea perspectivei perceptive?

În viaţa fiecărui om există numeroase situaţii care, la prima vedere, par să-I facă mai degrabă să plângă decât să se bucure: eşecuri, pierderea omului iubit, despărţiri, dezamăgiri, boli şi multe alte lovituri ale sorţii – mai mari sau mai mici. Ceea ce putem face este să învăţăm să schimbăm perspectiva, să vedem lucrurile dintr-un unghi cu totul nou, de multe ori neobişnuit, să găsim întotdeauna noi moduri de întelegere, care pot fi extrem de importante.

Propria persoană

Gândurile sau emoţiile? Care au prioritate? Care sunt mai puternice?

Ceea ce simţim se referă la emoţii. Lumea noastră afectivă este exprimată în sentimente şi emoţii, unele care nu ajung niciodată la suprafaţa raţionamentului nostru, dar îl propulsează totuşi. Auzim că binele se simte bine şi că răul se simte rău, dar acesta nu este adevărul complet. Întreabă orice sadist sau masochist (şi într-un procent toţi avem în interior unele caracteristici) şi va susţine ca nu e aşa.

Propria persoană

Nevoia de apreciere

Toți oamenii au nevoie de apreciere. Această nevoie apare încă din copilărie, creștem cu ea, depinzând de nivelul de apreciere a celor din jur. Primim, astfel, mesajul că este nevoie să fim plăcuți, iar respingerea este una dureroasă. Răspunsurile celorlalți reprezintă oglinda care ne reflecă valoarea și creștem crezând că avem nevoie de oglinzi favorabile pentru a reuși să fim fericiți.

Cuplu și familie

"Sindromul Tarzan" sau cum să identifici dependența afectivă

Poate sună amuzantă sau chiar copilărească această denumire, dar „sindromul” chiar există şi ne afectează pe majoritatea dintre noi. Ca definiţie psihologică, acest sindrom reprezintă necesitatea unei persoane de a se agăţa şi de a rămâne lângă o altă persoană atunci când aceasta nu i se potriveşte sau de a alterna de la o persoană la alta de teama de a nu rămâne singur/ă.

Copii

Accesele de furie la copii

Furia este o emoție și se transformă într-o stare, la copiii în care în familia lor se folosește furia ca mijloc sau instrument de a rezolva situații sau conflicte. Furia se învață, se dobândește, la fel ca și minciuna. Un copil agresat va deveni agresiv, pentru că acesta este modelul după care se ghidează în mediul în care trăiește.

Propria persoană

Beneficiile psihologice ale vacanței

Pe tot parcursul anunului, angajații se confruntă cu factori stresori specifici postului, care le consumă energie fizică și emoțională. De multe ori sub impulsul volumului mare de sarcini și a timpului limitat de îndeplinire a lor, angajații spun că nu mai pot funcționa optim, că nu mai dau randament la locul de muncă.