Blog

Propria persoană

Șapte motive pentru a fi mândru(ă) că eşti introvertit(ă)

Potrivit lui Carl Jung, toată lumea are o parte introvertită și o parte extravertită, cu una mai dominantă decât cealaltă. Cei mai extravertiți tind să fie energizați de stimularea socială. Ei apreciază lumea exterioară și aprobarea socială și sunt mai apți de a se conforma societății. Cei mai apropiați de partea introvertită sunt, de obicei, deranjaţi de prea multă stimulare socială, deci necesită o anumită cantitate de timp în care să fie singuri pentru reîncărcare. Se concentrează pur și simp

Cuplu și familie

Negociere vs. compromis în relaţii

Multe conflicte pot fi evitate prin negociere. Şi prin acest proces ne referim la argumentele pro şi contra pentru fiecare aspect, atunci când este vorba de o divergenţă între persoane. Negocierea poate suna ciudat când este vorba de relaţiile de cuplu, dar de fapt se potriveşte foarte bine. De fapt, cuplurile fericite negociază foarte mult, şi dacă acest proces are loc corect, este foarte eficient pentru ambii parteneri, rezolvând problemele şi nevoile celuilalt.

Copii

Generozitatea şi egoismul la copii

Este caracteristic copilului mic să creadă că lumea se învârte în jurul lui, că el este cea mai importantă persoană din lume și că toţi să se îngrijească doar de nevoile lui. Atunci când un copil are acest simţământ, este dificil sau aproape imposibil să se gândească la altceva decât la satisfacerea propriilor dorinţe.

Propria persoană

Fața nevăzută a furiei

Ceea ce simțim ne ajută să ne adaptăm la lumea înconjurătoare. Ne ajută să ne ferim de pericole sau ne luptăm cu ele, atunci când vorbim de frică; ne ajută să trecem peste o pierdere, atunci când vorbim de tristețe; ne ajută să ne dăm seama că ne-a fost încălcat un drept sau o nevoie nu a fost satisfăcută, atunci când vorbim de furie.

Copii

Iubire sau rivalitate în relațiile fraterne?

Să ai un frate sau o soră înseamnă să ai pe altcineva cu care te poți identifica, în timp ce copilul singur nu are în jurul său decât adulți. Fratele mai mare sau sora mai mare reprezintă, uneori, un ”mic părinte” pentru cei mai mici, iar idealizarea în această perioadă poate fi la apogeu.

Propria persoană

Introspecţie la început de an

La sfârşitul fiecărui an şi începutul anului nou, fiecare îşi analizează şi evaluează parcursul. În ideea de a îţi crea un 2018 aşa cum îţi doreşti, răspunde-ţi la următoarele întrebări:

Propria persoană

Mituri despre fumat ce mențin dependența

Drumul de la a fi fumător la a fi nefumător poate fi presărat cu obstacole, cu suișuri și coborâșuri sau chiar cu renunțări. Cea mai mare parte a celor care hotărăsc să se lase de fumat încep prin a reduce numărul de țigări sau folosesc înlocuitori (plasturi, țigară electronică), gândindu-se doar la aspectul fizic al dependenței de nicotină și neglijând factorul psihologic.

Propria persoană

Comportamente patologice în relația cu banii

Atunci când vorbim despre bani și importanța lor în viața noastră, nu avem cum să nu fi trecut sau măcar să nu știm pe cineva care suferă după bani. Mai exact facem referire la comportamentele patologice, cum ar fi dependent de cumpărături, dependent de jocuri de noroc sau de ”anorexia financiară”.

Cuplu și familie

8 reguli de ceartă într-un cuplu

Certurile au reguli și ritualuri. O ceartă este nevoie să se desfășoare în siguranță. Certurile lasă în urmă nemulțumiri și nevoi care pot fi soluționate. Afli, prin intermediul lor, lucruri de care nu erai conștient înainte. Poți face și schimbări. Chiar și în familiile violente și aparent haotice, certurile au regulile lor.