Blog

Propria persoană

Fața nevăzută a furiei

Ceea ce simțim ne ajută să ne adaptăm la lumea înconjurătoare. Ne ajută să ne ferim de pericole sau ne luptăm cu ele, atunci când vorbim de frică; ne ajută să trecem peste o pierdere, atunci când vorbim de tristețe; ne ajută să ne dăm seama că ne-a fost încălcat un drept sau o nevoie nu a fost satisfăcută, atunci când vorbim de furie.

Propria persoană

Introspecţie la început de an

La sfârşitul fiecărui an şi începutul anului nou, fiecare îşi analizează şi evaluează parcursul. În ideea de a îţi crea un 2018 aşa cum îţi doreşti, răspunde-ţi la următoarele întrebări:

Propria persoană

Mituri despre fumat ce mențin dependența

Drumul de la a fi fumător la a fi nefumător poate fi presărat cu obstacole, cu suișuri și coborâșuri sau chiar cu renunțări. Cea mai mare parte a celor care hotărăsc să se lase de fumat încep prin a reduce numărul de țigări sau folosesc înlocuitori (plasturi, țigară electronică), gândindu-se doar la aspectul fizic al dependenței de nicotină și neglijând factorul psihologic.

Propria persoană

Comportamente patologice în relația cu banii

Atunci când vorbim despre bani și importanța lor în viața noastră, nu avem cum să nu fi trecut sau măcar să nu știm pe cineva care suferă după bani. Mai exact facem referire la comportamentele patologice, cum ar fi dependent de cumpărături, dependent de jocuri de noroc sau de ”anorexia financiară”.

Propria persoană

Putem trăi mai bine?

Obiectivul pe care fiecare om ar fi bine sa se straduiasca sa-I atinga e, fara indoiala, acela de a trai cat mai bine. Ce se intampla cu individul care le permite bolilor fizice si conflictelor psihice sa-i ameninte existenta, fara ca el sa miste un deget pentru a se apara? Evident, va imbatrani prematur si se va plange continuu de ocaziile pe care le-a pierdut sau irosit. Toata fiinta sa exprima doar amaraciune si regrete.

Propria persoană

Au emoţiile negative un rol în starea de bine?

Studiile recente arată că experimentarea şi acceptarea furiei şi tristeţii ca parte importantă din viaţă este esenţial pentru sănătatea psihică. Suprimarea anumitor gânduri poate pune în umbră sau chiar diminua simţul general al bucuriei. “A cunoaşte complexitatea vieţii poate fi o experienţa fructificantă pentru starea generală de bine”, afirmă psihologul Jonathan M. Adler.

Propria persoană

Ce simți când ești gelos?

Puţine persoane îşi recunosc şi îşi afirmă gelozia. E un sentiment de care se ruşinează cel care-l simte, pentru că adesea aduce o întreagă producţie imaginară de violenţă şi distrugere, violenţă împotriva sa, a celuilalt sau a rivalului (o terţă persoană). Recunoaştem gelozia după efecte. Are o deosebită putere de eroziune. Ea uzează, aduce la saturaţie sentimentele cele mai vii, relaţiile cele mai frumoase.