Blog

Cuplu și familie

Cele 5 frici din relația de cuplu

Frica este o emoție pe care o trăim adesea, în situații variate, dar de fiecare dată aceasta ne produce un disconfort pe care am dori să îl diminuam. Fie că avem temeri cu privire la capacitatea noastră de a realiza sarcinile școlare sau de serviciu, frici legate de starea noastră de sănatate, de integritatea noastră fizică sau avem temeri referitoare la relațiile cu cei din jur, ele vor fi un obstacol permanent în evoluția noastră. Poate unul dintre cele mai importante domenii din viața noastră

Cuplu și familie

Abandonul în relații

Sentimentul abandonului apare atunci când ne îngrijorăm mult și des, că persoanele pe care le iubim vor muri sau ne vor părăsi, această trăire putându-se transforma chiar într-o convingere profundă. Abandonul sau gândul din mintea noastră care spune ”Te rog, nu mă părăsi sau nu pleca!”, poate fi identificat și atunci când ne agățăm de oameni, când simțim că nu mai avem o bază stabilă de sprijin.

Cuplu și familie

Ce se întâmplă după o despărțire?

Uneori viața nu este așa cum ți-o dorești și se întâmplă adesea să apară surprize neplăcute. Despărțirea de partener este una dintre acestea, urmată de cele mai multe ori de depresie. Unele persoane fac față mai bine acestei situații, în timp ce altele nu reușesc să treacă peste neplăcerea cauzată fără ajutor specializat.

Cuplu și familie

"Sindromul Tarzan" sau cum să identifici dependența afectivă

Poate sună amuzantă sau chiar copilărească această denumire, dar „sindromul” chiar există şi ne afectează pe majoritatea dintre noi. Ca definiţie psihologică, acest sindrom reprezintă necesitatea unei persoane de a se agăţa şi de a rămâne lângă o altă persoană atunci când aceasta nu i se potriveşte sau de a alterna de la o persoană la alta de teama de a nu rămâne singur/ă.

Cuplu și familie

Cum ne „afectează” ataşamentul relaţia de cuplu?

Ataşamentul este termenul pentru prima relație, conexiune care a decurs din interacţiunea avută cu persoana de referinţă pentru un copil, de obicei aceasta fiind mama. Această legătură de atașament mamă-copil influențează profund stima de sine, aşteptările nostre asupra altora și capacitatea de a atrage și de a menține relații de succes ca adulți.

Cuplu și familie

De ce apare infidelitatea?

Termenul a înşela stârneşte reacţii diverse. Care e primul lucru la care te gândeşti când îl auzi? Mai mult ca sigur îţi imaginezi că un partener care este într-o relaţie serioasă s-a angajat în relaţii sexuale cu cineva din afara relaţiei. Dar înşelatul poate însemna cu totul altceva pentru alte persoane.

Cuplu și familie

Cum sa fiu mama fara sa neglijez rolul de sotie?

Din ce in ce mai des ma lovesc de o atitudine nu tocmai sanatoasa din punctul de vedere al unei relatii de cuplu: “Normal ca nu mai am timp si de sot, nu inteleg de ce se supara. Doar e un copil la mijloc de care trebuie sa am grija mereu!” sau in cazul femeilor insarcinate “Nu mai am chef de nimic, imi este rau si vreau sa stau singura, sa fiu lasata in pace!”

Cuplu și familie

20 de semne ale unei relații abuzive emoțional

O relație abuzivă din punct de vedere emoțional dăunează încrederii și stimei de sine și s-ar putea să nu conștientizezi abuzul. Spre deosebire de abuzul fizic care cauzează durere fizică și în urma căruia rămân urme vizibile, semnele abuzului emoțional nu sunt atât de evidente.