Blog

Copii

Rolul adultului în viaţa copilului

Este adevărat, devii părinte atunci când copilul se naşte şi/sau atunci când numele tău este înscris pe certificatul său de naştere. Ar fi o greşeală să ne limităm doar la atât. Părinţi devenim cu fiecare moment petrecut alături de copilul nostru, cu fiecare moment pe care îl trăim în absenţa sa, dar cu gândul la el. Ne este util să recunoaştem cu toţii că părinţii cresc copilul, însă copilul este în egală măsură cel care „îşi creşte“ părinţii: fiecare (mamă, tată sau copil) creşte şi se dezvolt

Copii

Adolescența sau când copilul nu ne mai ascultă

Adolescența, o periodă plină de provocări atât pentru părinți cât și pentru copii. Adolescent fiind ești nevoit să faci față noului val de emoții și sentimente, să reușești să găsești un echilibru confortabil pentru tine în relaționarea cu cei din jur, să înțelegi și să accepți schimbările ce au loc la nivelul propriului corp sau să te confrunți cu un mod nou de a lua decizii și de a-ți asuma responsabilități.

Copii

Copiii şi înţelegerea valorii personale

Imaginea pe care o are un copil despre el însuși – dacă se consideră o persoană de mare valoare sau una cu totul lipsită de importanţă – este factorul esenţial în determinarea fericirii și a împlinirii lui viitoare. Copilul poate să aibă frumuseţe și inteligenţă, bogăţii și talent, familia poate să fie apreciată, dar, dacă în sufletul lui copilul nu se preţuiește, ci se consideră inferior altora, toate celelalte nu-i vor fi de un prea mare folos.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo

Copii

Sursa temerilor în procesul de învățare

O parte importantă din viața copiilor noștri este momentul când aceștia se desprind din atmosfera securizantă a familiei pentru a merge la școală. Această nouă etapă, plină de provocări, le oferă copiilor numeroase satisfacții, dar totodată poate genera și stări de anxietate cu privire la diferite aspecte din viața școlară. Printre principalele surse ale temerilor legate de școală se numără însuși procesul de învățare și obținerea de performanțe.

Copii

Caracteristicile individuale ale copiilor

Fiecare copil este unic. Străbateţi lumea în lung și-n lat și nu veţi găsi doi copii exact la fel, nici măcar cei care sunt gemeni. Nu este deloc ușor să înţelegi caracteristicile individuale ale fiecărui copil și, în același timp, să-l accepţi pe fiecare exact așa cum este el.

Copii

Generozitatea şi egoismul la copii

Este caracteristic copilului mic să creadă că lumea se învârte în jurul lui, că el este cea mai importantă persoană din lume și că toţi să se îngrijească doar de nevoile lui. Atunci când un copil are acest simţământ, este dificil sau aproape imposibil să se gândească la altceva decât la satisfacerea propriilor dorinţe.

Copii

Iubire sau rivalitate în relațiile fraterne?

Să ai un frate sau o soră înseamnă să ai pe altcineva cu care te poți identifica, în timp ce copilul singur nu are în jurul său decât adulți. Fratele mai mare sau sora mai mare reprezintă, uneori, un ”mic părinte” pentru cei mai mici, iar idealizarea în această perioadă poate fi la apogeu.

Copii

Întărirea pozitivă: schimbarea în bine a comportamentului copiilor

Scopul întăririi este de a ajuta în creşterea frecvenţei de apariţie a unui anumit comportament atunci când este oferit un anumit stimul. Când oamenii vorbesc de întărire cel mai adesea se gândesc la Pavlov. Pavlov şi Skinner au studiat comportamentul şi au obsevat ce anume stimulează apariţia unui anumit tip de comportament.