Blog

Copii

Mama îmi spune că mă iubește, dar eu nu simt asta!

Călătoria mea ca părinte a început acum 12 ani și nu a fost una dintre cele mai ușoare sau mai comode, așa cum nu sunt nici unele dintre călătoriile pe care îmi doresc, poate, de ani de zile să le fac. Ca marea majoritate a copiilor din generația mea, am crescut într-o familie în care se punea preț pe imaginea pe care o afișăm, cum ne purtăm cu ceilalți, cât de educați suntem și ce rezultate avem.

Copii

Sinele rănit vs. sinele optimist

Părinții sunt, în mod normal, primele ființe cu care interacționăm la venirea noastră pe lume. Ei sunt cei care ne ghidează pașii și ne formează pentru viața de adult, de aceea este foarte important în dezvoltarea propriei personalități atât timpul petrecut împreună, cât și calitatea experiențelor pe care le trăim alături de ei.

Copii

Cei 7 ani de acasă – Partea 3: Cum vorbesc cu bebelușul meu?

Capacitatea copilului de a asculta și de a înțelege ce i se vorbește, precum și capacitatea sa de a se exprima astfel încât să fie înțeles, se dezvoltă încă din primele clipe de viață. Principalul mijloc prin care acest process are loc este interacțiunea cu persoanele din jur: mama, iar mai apoi tatăl, frații, bunicii.

Copii

Divorțul și consecințele lui asupra copiilor

Un divorț nu provoacă întotdeauna traume copiilor implicați. Se întâmplă acest lucru însă, atunci când, copiii sunt prinși la mijloc, în ”războiul părinților”, între ostilitățile dintre ei. Pentru un copil este extrem de dureros să ia parte și să privescă cum cei doi părinți ai săi se luptă, în loc să se iubească.

Copii

Copiii şi sentimentul fricii

În jurul vârstei de șase luni, aproape tuturor copiilor mici le este teamă să nu cadă, se sperie de zgomote puternice și neașteptate, de animale sau de persoane și încăperi necunoscute. După împlinirea vârstei de un an, copiii încep să se teamă să rămână singuri și să stea pe întuneric. Pe parcursul anilor de dinainte de școală (aproximativ între doi ani și jumătate și cinci ani), unele dintre aceste temeri se diminuează treptat, cum ar fi tema de străini sau de situaţii nefamiliare, de zgomot

Copii

Educarea copiilor

În contextul în care se pune tot mai mult accent pe educarea corespunzătoare a copiilor, câteva aspecte ne sunt de folos în acest demers. Mai întâi, un un copil educat corespunzător înseamnă un părinte informat. Nu de puţine ori problemele copilului sau a copilului devenit adult sunt, de fapt, problemele familiei în care a crescut.

Copii

Cum să creștem un copil încrezător și responsabil

La fel ca și noi, adulții, copiii noștri au nevoile lor, care cer a fi satisfăcute și îndeplinite. Pentru a le putea cunoaște care le sunt nevoile, este necesar să-i cunoaștem mai întâi. Întâlnesc în practica din cabinet, foarte des, cazuri de părinți hiperprotectivi care nu le permit propriilor copii să se dezvolte și să crească liber, armonios și independent și astfel nu-i cunosc îndeajuns, de ce sunt capabili să facă și ce anume mai au de învățat.

Copii

Lumea fictivă a copilului răsfăţat

Persoanele răsfăţate nu au o bună reputaţie, nu au avut niciodată. Părinţilor nu le place să fie învinuiţi că şi-au răsfăţat copiii. Orice persoană răsfăţată se împotriveşte să fie considerată ca atare. Suntem mereu în incertitudine cu privire la înţelesul termenului răsfăţare. Dar, ca prin intuiţie, fiecare o simte ca pe o povară şi ca pe un obstacol pentru o dezvoltare corectă.