Blog

Copii

Sursa temerilor în procesul de învățare

O parte importantă din viața copiilor noștri este momentul când aceștia se desprind din atmosfera securizantă a familiei pentru a merge la școală. Această nouă etapă, plină de provocări, le oferă copiilor numeroase satisfacții, dar totodată poate genera și stări de anxietate cu privire la diferite aspecte din viața școlară. Printre principalele surse ale temerilor legate de școală se numără însuși procesul de învățare și obținerea de performanțe.

Copii

Caracteristicile individuale ale copiilor

Fiecare copil este unic. Străbateţi lumea în lung și-n lat și nu veţi găsi doi copii exact la fel, nici măcar cei care sunt gemeni. Nu este deloc ușor să înţelegi caracteristicile individuale ale fiecărui copil și, în același timp, să-l accepţi pe fiecare exact așa cum este el.

Copii

Generozitatea şi egoismul la copii

Este caracteristic copilului mic să creadă că lumea se învârte în jurul lui, că el este cea mai importantă persoană din lume și că toţi să se îngrijească doar de nevoile lui. Atunci când un copil are acest simţământ, este dificil sau aproape imposibil să se gândească la altceva decât la satisfacerea propriilor dorinţe.

Copii

Iubire sau rivalitate în relațiile fraterne?

Să ai un frate sau o soră înseamnă să ai pe altcineva cu care te poți identifica, în timp ce copilul singur nu are în jurul său decât adulți. Fratele mai mare sau sora mai mare reprezintă, uneori, un ”mic părinte” pentru cei mai mici, iar idealizarea în această perioadă poate fi la apogeu.

Copii

Întărirea pozitivă: schimbarea în bine a comportamentului copiilor

Scopul întăririi este de a ajuta în creşterea frecvenţei de apariţie a unui anumit comportament atunci când este oferit un anumit stimul. Când oamenii vorbesc de întărire cel mai adesea se gândesc la Pavlov. Pavlov şi Skinner au studiat comportamentul şi au obsevat ce anume stimulează apariţia unui anumit tip de comportament.

Copii

Fricile micii copilării

Majoritatea dintre noi atunci când devenim părinți dorim să ne protejăm copiii de toate relele din lume. Numai că oricât ne-am strădui nu putem să le oferim acestora o viață lipsită de frici sau alte sentimente neplăcute, pentru că orice dezvoltare sănătoasă a unui copil este un drum cu multe provocări și potențiale pericole.

Copii

Semnele subaprecierii valorii personale la copii

Desconsiderarea valorii personale nu apare dintr-odată. Este un proces lent, care începe atunci când copilul simte că persoanele importante din viaţa lui nu pun prea mult preţ pe el. În realitate, acestea pot să-l iubească și să ţină foarte mult la el, dar factorul cel mai important este modul lui de percepţie.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Tainele adolescenței

”Comparativ cu adulții, este foarte probabil ca dolescenții să renunțe la orice precauție atunci când sunt cu prietenii lor.” Este o afirmație care poate sperie orice părinte al unui adolescent, dar, pe de altă parte, este o realitate pe care este bine să o luăm în considerare. Adolescenții sunt imprevizibili, sunt dezinvolți, sunt creativi și vor să-și pună creativitatea în acțiune. Și de multe ori, nu pot fi opriți.