Într-o cultură care răsplătește extroversiunea, unde se află introvertiţii?
Potrivit lui Carl Jung, toată lumea are o parte introvertită și o parte extravertită, cu una mai dominantă decât cealaltă. Cei extravertiți tind să fie energizați de stimularea socială. Ei apreciază lumea exterioară și aprobarea socială și sunt mai apți de a se conforma societății. Cei mai apropiați de partea introvertită sunt, de obicei, deranjaţi de prea multă stimulare socială, deci necesită o anumită cantitate de timp în care să fie singuri pentru reîncărcare. Se concentrează pur și simplu asupra lumii interioare a ideilor și a conceptelor.
Introvertiţii preferă să-și conserve energia pentru interacțiuni semnificative care le stimulează mai degrabă, decât pe cele superficiale. În ciuda a ceea ce opinia noastră populară poate crede, există la fel de multe avantaje pentru a fi introvertiți, ca și pentru a fi extrovertiți. Fiecare are capacitatea de a prospera în mediile lor optime respective. Potrivit lui Jung, "Introverții ... au mai multe modalități de a se proteja și de a trăi mai mult. Ei apreciază o viață mai simplă, planifică și reflectă asupra noilor modalități de a face lucrurile și îi încurajează pe ceilalți să dezvolte auto-reflecția și să gândească înainte de a acționa ".
Mai jos sunt doar câteva caracteristici pentru care este bine că-i avem printre noi:
1. Mintea lor creatoare
După cum a spus Albert Einstein, "Monotonia și singurătatea unei vieți liniștite stimulează mintea creativă". În timp ce extraverții se bazează pe stimularea din exterior, introvertiţii preferă lumea interioară a fanteziei și a imaginației. Imaginația fiind locul de naștere al inovației și al creativității.
2. Abilitatea lor de a gândi “în afara cutiei”
Unii nu au dorința de a se conforma regulilor societății, preferând să-și facă propriile lor reguli. Mintea unui introvertit este un teren fertil pentru dezvoltarea de idei inovatoare. Mark Zuckerberg, Steve Wozniak și Bill Gates sunt cazuri în acest sens.
3. Apropierea lor către ceilalți
Nu este surprinzător că mulţi introvertiţii sunt terapeuți fantastici. Apropierea lor faţă de sentimentele altora și atenția față de funcționarea interioară a minții, îi determină pe introvertiţi să fie foarte empatici și plini de compasiune.
4. Puterea de observare
Deși pot fi cei liniștiți în grup, una dintre cele mai mari avantaje ale introvertertiţilor este acela că posedă un bun spirit de observare. Cei mai buni lideri sunt cei mai buni comunicatori, iar cei mai buni comunicatori sunt cei care știu să asculte.
5. Capacitatea lor de a depăși provocările
Indiferent de ceea ce trăiesc, mulţi dintre introvertiţi reuşesc să facă faţă provocărilor pe care le întâlnesc. Găsesc în ei resursele necesare de a depăşi dificultăţile şi de a-şi reveni.
6. Capacitatea lor de a forma conexiuni autentice
Sensibilitatea față de ceilalți explică înclinația lor de a realiza legături semnificative și durabile. Deoarece, aceste relații satisfac în mod adecvat nevoia lor limitată de stimulare socială. Pentru un introvertit, singur nu este un cuvânt înfricoșător. Acolo pot să-și lase garda jos. Solitudinea lor este sanctuarul lor.
7. Abilitatea lor de a schimba într-un mod liniștit lumea
Deoarece mulţi introvertiţi tind să fie pe partea mai rezervată, cu siguranţă au multe de spus în legătură cu persoanele semnificative. Un introvertit în grupul nostru de prieteni va cel care va calma spiritele şi va aduce pacea, dar şi aprecierea importanţei de a trăi în bucuria recunoştinţei.
Dacă ați fost îmbrățișat de un introvertit, să vă simțiți onorați. Ei nu lasă pe nimeni înăuntru. Dar când o fac, loialitatea și natura lor empatică îi fac pe unii să fie cei mai buni prieteni, parteneri, colegi și șefi pe care oricine şi-i poate dori. Prezența lor este un dar!
Text adaptat după www.psychologytoday.com