Șapte motive pentru a fi mândru(ă) că eşti introvertit(ă)

Calendar de Andreea Amănălăchioaie

Calendar 16 ianuarie 2018

Propria persoană

Într-o cultură care răsplătește extroversiunea, unde se află introvertiţii? 

Potrivit lui Carl Jung, toată lumea are o parte introvertită și o parte extravertită, cu una mai dominantă decât cealaltă. Cei extravertiți tind să fie energizați de stimularea socială. Ei apreciază lumea exterioară și aprobarea socială și sunt mai apți de a se conforma societății. Cei mai apropiați de partea introvertită sunt, de obicei, deranjaţi de prea multă stimulare socială, deci necesită o anumită cantitate de timp în care să fie singuri pentru reîncărcare. Se concentrează pur și simplu asupra lumii interioare a ideilor și a conceptelor. 

Introvertiţii preferă să-și conserve energia pentru interacțiuni semnificative care le stimulează mai degrabă, decât pe cele superficiale. În ciuda a ceea ce opinia noastră populară poate crede, există la fel de multe avantaje pentru a fi introvertiți, ca și pentru a fi extrovertiți. Fiecare are capacitatea de a prospera în mediile lor optime respective. Potrivit lui Jung, "Introverții ... au mai multe modalități de a se proteja și de a trăi mai mult. Ei apreciază o viață mai simplă, planifică și reflectă asupra noilor modalități de a face lucrurile și îi încurajează pe ceilalți să dezvolte auto-reflecția și să gândească înainte de a acționa ". 

Mai jos sunt doar câteva caracteristici pentru care este bine că-i avem printre noi: 

1. Mintea lor creatoare 

După cum a spus Albert Einstein, "Monotonia și singurătatea unei vieți liniștite stimulează mintea creativă". În timp ce extraverții se bazează pe stimularea din exterior, introvertiţii preferă lumea interioară a fanteziei și a imaginației. Imaginația fiind locul de naștere al inovației și al creativității. 

2. Abilitatea lor de a gândi “în afara cutiei”

Unii nu au dorința de a se conforma regulilor societății, preferând să-și facă propriile lor reguli. Mintea unui introvertit este un teren fertil pentru dezvoltarea de idei inovatoare. Mark Zuckerberg, Steve Wozniak și Bill Gates sunt cazuri în acest sens. 

3. Apropierea lor către ceilalți

Nu este surprinzător că mulţi introvertiţii sunt terapeuți fantastici. Apropierea lor faţă de sentimentele altora și atenția față de funcționarea interioară a minții, îi determină pe introvertiţi să fie  foarte empatici și plini de compasiune. 

4. Puterea de observare 

Deși pot fi cei liniștiți în grup, una dintre cele mai mari avantaje ale introvertertiţilor este acela că posedă un bun spirit de observare. Cei mai buni lideri sunt cei mai buni comunicatori, iar cei mai buni comunicatori sunt cei care știu să asculte. 

5. Capacitatea lor de a depăși provocările 

Indiferent de ceea ce trăiesc, mulţi dintre introvertiţi reuşesc să facă faţă provocărilor pe care le întâlnesc. Găsesc în ei resursele necesare de a depăşi dificultăţile şi de a-şi reveni. 

6. Capacitatea lor de a forma conexiuni autentice 

Sensibilitatea față de ceilalți explică înclinația lor de a realiza legături semnificative și durabile. Deoarece, aceste relații satisfac în mod adecvat nevoia lor limitată de stimulare socială. Pentru un introvertit, singur nu este un cuvânt înfricoșător. Acolo pot să-și lase garda jos. Solitudinea lor este sanctuarul lor. 

7. Abilitatea lor de a schimba într-un mod liniștit lumea 

Deoarece mulţi introvertiţi tind să fie pe partea mai rezervată, cu siguranţă au multe de spus în legătură cu persoanele semnificative. Un introvertit în grupul nostru de prieteni va cel care va calma spiritele şi va aduce pacea, dar şi aprecierea importanţei de a trăi în bucuria recunoştinţei.

Dacă ați fost îmbrățișat de un introvertit, să vă simțiți onorați. Ei nu lasă pe nimeni înăuntru. Dar când o fac, loialitatea și natura lor empatică îi fac pe unii să fie cei mai buni prieteni, parteneri, colegi și șefi pe care oricine şi-i poate dori. Prezența lor este un dar!

 

Text adaptat după www.psychologytoday.com

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo