Negociere vs. compromis în relaţii

Calendar de Diana Ramona Enache

Calendar 16 ianuarie 2018

Cuplu și familie

Multe conflicte pot fi evitate prin negociere. Şi prin acest proces ne referim la argumentele pro şi contra pentru fiecare aspect, atunci când este vorba de o divergenţă între persoane. Negocierea poate suna ciudat când este vorba de relaţiile de cuplu, dar de fapt se potriveşte foarte bine. De fapt, cuplurile fericite negociază foarte mult şi dacă acest proces are loc corect, este foarte eficient pentru ambii parteneri, rezolvând problemele şi nevoile celuilalt.

Pentru a fi mai clari, negociere nu înseamnă compromis. În cadrul negocierii fiecare persoană primeşte ceva, oferind la schimb ceva ce îşi doreşte celălalt. În cadrul compromisului nimeni nu primeşte de fapt ce vrea. De obicei fiecare se mulţumeşte cu ceva ce se situează la mijlocul distanţei  dintre cele două extreme ale problemei, rezultând că numeni, de fapt, nu este satisfăcut pe deplin.

De exemplu, una din cele două persoane plănuiesc să meargă la restaurant să servească cina, însa unul preferă mâncarea chinezească, iar celălalt preferă mediteraneană. Dupa discuţii, nici una din variante nu rămâne, căci compromisul este pizza. Cu alte cuvinte, nici unul nu a fost forţat să facă ceva ce nu le place, însă nici nu s-au ales cu ce şi-au dorit, deci nici unul nu este mulţumit cu soluţia. Într-o negociere, unul din parteneri ar fi ales restaurantul de această dată şi data viitoare celălalt.

Soluţiile negociate fucţionează mult mai bine decât compromisurile din multe puncte de vedere. Fiecare partener primeşte ceva ce îşi doreşte foarte mult în schimbul la ceva ce partenerul îşi doreşte foarte mult. Astfel fiecare persoană se simte valorizată în mod egal în cadrul relaţiei fără a fi deprivată de ceva sau păcălită. De asemenea, primesc oportunitatea de a simţi că oferă ceva pentru acea relaţie şi se simt mai conectaţi cu partenerul. Şi astfel ajung să se comporte mult mai frumos unul cu celălalt şi să aibă o perspectivă mult mai bună asupra relaţiei.

Negocierea efectivă necesită ca ambii parteneri să fie clari în privinţa a ceea ce îşi doresc, legat de relaţie şi de partener. Astfel ştim cu siguranţă că lucrăm în interesul nostru, pentru binele cel mai înalt. Dacă nu ai stabilit clar ce îţi doreşti, nu poţi negocia cu succes.

  • Negocierea efectivă înseamnă comunicarea problemei într-un mod precis şi clar.

 

Dacă este ceva ce ţine de comportamentul partenerului, este indicat să discutăm problema în termeni de comportament şi nu de atribut personal al acestuia.  De exemplu, poţi negocia modul în care sunt cheltuiţi banii şi nu că partenerul tău este un cheltuitor nepăsător, aşa cum nu poţi negocia vârsta acestuia.

Pe lângă asta, a menţiona o problemă în termeni de atribute personale poate fi privit ca un atac asupra caracterului partenerului şi ne putem aştepta la răspunsuri în acelaşi ton. Când prezentaţi problema limitaţi-vă la problema respectivă. Cuplurile folosesc adesea situaţiile de conflict ca oportunităţi pentru a îşi exprima frustrările şi insatisfacţiile relaţiei în general.

A intimida partenerul în a fi de acord sau a ceda fără a fi pe deplin comfortabil nu va rezolva problema. De fapt, o soluţie negociată va face problema să dispară. Uneori poate avem impresia că am negociat un aspect, pentru a descoperi că apare la suprafaţă mai târziu. Asta înseamnă că pentru unul din parteneri decizia finală nu este complet acceptabilă. Când ambii parteneri sunt mulţumiţi de rezultat se evită reluarea problemei la nesfârşit.

Procesul negocierii presupune deschidere şi disponibilitate şi de a fi dispus să auzi punctul de vedere al partenerului. Ar putea avea motive întemeiate pentru care fac sau spun un anumit lucru care ţie îţi pare inacceptabil, iar tu ar fi bine să integrezi această perspectivă dacă vrei ca relaţia să meargă într-o direcţie favorabilă. Patenerii ar fi bine să respecte faptul că fiecare are o părere întemeiată şi valabilă asupra problemei.

Respectul este important, pentru că fără acesta nu poţi comunica de la egal la egal şi nu vei putea lua punctul de vedere al partenerului în serios. De asemenea, este indicat să nu negociezi când eşti supărat. Când emoţiile sunt activate, nu gândim clar aşa cum ar fi bine şi tindem să fim reactivi, deci este de dorit să aşteptăm până toţi cei implicaţi se liniştesc înainte de a începe acest proces.
 

Text adaptat după www.psychologytoday.com

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo