Introspecţie la început de an

Calendar de Diana Ramona Enache

Calendar 04 ianuarie 2018

Propria persoană

La sfârşitul fiecărui an şi începutul anului nou, fiecare îşi analizează şi evaluează parcursul. În ideea de a îţi crea un 2018 aşa cum îţi doreşti, răspunde-ţi la următoarele întrebări:

Mă aflu acolo unde aş vrea să fiu?

Majoritatea timpului suntem atât de ocupaţi cu treburile zilnice încât nu ne oferim nici un moment pentru a ne opri şi a ne examina viaţa şi alegerile care ne-au condus în punctul în care ne aflăm. Priveşte imaginea de ansamblu a ceea ce vrei să fii. Simţi că parcurgi paşi zi de zi pentru a ajunge acolo? Sau te simţi prins în rutină? 2018 poate fi un an plin de succes dacă înaintăm cu incredere şi curaj către următoarele etape din viaţă.

M-am eliberat de furia pe care o simt faţă de părinţi, prieteni sau chiar faţă de mine?

Uneori păstrăm furia în noi pentru că este singurul lucru care ne mai leagă de acea persoană. Păstrăm uneori furia ani în şir faţă de foşti iubiţi/foste iubite, nerecunoscând că de fapt este singurul lucru care îi mai ţine în viaţa noastră.

  • Abia când devenim deschişi către iertare şi eliberăm energia blocată ne vom simţi cu adevărat liberi. 

 

Este valabil şi pentru familie şi prieteni - păstrezi furia pentru că ţi se pare corect şi justificat? Uneori cel mai sănătos lucru de făcut este să laşi situaţia să plece prin iertarea persoanei. Când iertăm nu înseamnă că aprobăm ceea ce au făcut. Dar prin asta ne demonstrăm apreciere faţă de noi înşine, nepierzând timp şi energie asupra acelei situaţii.

Îmi pasă prea mult de ceea ce cred ceilalţi?

Atât de mulţi dintre noi trăiesc pentru ceilalţi şi ajung să pună ideile, percepţiile şi judecăţile celorlalţi mai presus de propriile păreri. Însă nu ceilalţi îţi trăiesc viaţa şi alegerile. Când ne îngrijorăm de ceea ce ar putea crede ceilalţi ne anulăm controlul asupra vieţii şi  a viitorului propriu.

Întreabă-te cât de mult timp petreci imaginându-ţi reacţiile celorlalţi, legat de ceva ce nu s-a întâmplat încă. Şi în loc să te obsedeze ceea ce s-ar putea întâmpla, acordă atenţie la ceea ce se întâmplă acum. Căci, fiind prins în griji şi scenarii s-ar putea să ratezi prezentul.

Îmi trăiesc viaţa acolo unde îmi doresc?

Aceasta este o întrebare pe care mulţi dintre noi nu ne-o adresăm fiind atât de ocupaţi cu a plăti ratele şi facturile pentru a supravieţui. Studiile  arată că mediul în care trăim joacă un rol important în fericirea personală. Deci, cu ocazia noului an gândeşte-te la locurile unde ţi-ar plăcea să locuieşti.

Ce vreau să fac cu viaţa mea?

Job-ul pe care îl practici te împlineşte? Sau te secătuieşte de puteri? A alege o carieră care te provoacă, de care eşti pasionat, face parte din a fi împlinit în viaţă. Nu-ţi fie teamă de vocea interioară, cea care îţi spune fie să începi un blog, să te formezi pentru a deveni life coach şi să îndrăzneşti să îţi schimbi cariera. Este anul perfect pentru aşa ceva.

Ce anume evit sau amân?

Mulţi dintre noi avem arii din viaţă la care nu prea ne gândim, le evităm. Dar ignorând anumite aspecte putem cădea în vicii si excese în alte contexte ale vieţii: mâncat iraţional, muncă în exces, cheltuit fără măsură şi altele. Acest cerc vicios te poate menţine în vinovăţie, ruşine, vină, frică. Pune-ţi întrebarea "care parte din viaţa mea o ignor?" Du-te profund în situaţia pe care îţi era frică să o abordezi, permite să simţi durerea şi recunoaşte-i scopul evolutiv.

Starea de sănătate este o prioritate?

A te menţine sănătos şi a te iubi şi aprecia este motorul vieţii de succes. Iubirea de sine nu este decât aprecierea şi acceptarea a ceea ce eşti, aşa cum eşti. Înseamnă a te accepta aşa cum eşti în fiecare moment. Astfel te vei simţi mai echilibrat, vei trăi cu mai multă bucurie şi te vei simţi împăcat cu tine. Începe noul an întrebându-te cum poţi cultiva acceptarea de sine şi iubirea de sine.

Ce impresie vreau să las?

Cum vrei sa rămâi în memoria celorlalţi? A fi tu presupune curaj, dar libertatea de după merită tot efortul. Cu cât te prezinţi ca tu cel autentic, cu atât viaţa ta va curge mai lin.

  • Ai încredere că ceea ce eşti tu cu adevărat este ceea ce lumea are nevoie.
 
Ce este acel ceva pe care mereu mi l-am dorit, dar nu mi-am oferit permisiunea de a-l obţine?

Această întrebare - dacă îi răspunzi cu sinceritate, îţi poate schimba viaţa definitiv în mai bine. Ce ţi-ai dorit dintotdeauna dar nu ţi-ai oferit încă? Criticul interior, frica va încerca mereu să ne saboteze. Ne va spune ca nu e acum momentul potrivit, sau nu ai suficienţi bani, sau nu ai planul bine pus la punct. Acestea sunt doar scuze pentru a nu schimba nimic. Când e vorba de visele tale, recunoaşte ca acestea sunt semnătura potenţialului tău interior. Cu cât le urmezi mai mult şi ai încredere în ele, cu atât mai fericit şi mai împlinit vei trăi. Şi cu cât eşti tu mai fericit, cu atât toţi din jurul tău vor fi mai fericiţi.

 

Text adaptat după www.mindbodygreen.com

 

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo