Fața nevăzută a furiei

Calendar de Liliana Timofte

Calendar 14 ianuarie 2018

Propria persoană

Ceea ce simțim ne ajută să ne adaptăm la lumea înconjurătoare. Ne ajută să ne ferim de pericole sau să ne luptăm cu ele, atunci când vorbim de frică; ne ajută să trecem peste o pierdere, atunci când vorbim de tristețe; ne ajută să ne dăm seama că ne-a fost încălcat un drept sau o nevoie nu a fost satisfăcută, atunci când vorbim de furie.

Cu toate acestea, dacă emoțiile noastre sunt exagerate și neadaptate situației sau sunt foarte frecvente și mereu aceleași, indiferent de ceea ce trăim, acestea devin disfuncționale și ne pot afecta sănătatea mentală și fizică. Bineînțeles, că atunci când apare un anumit dezechilibru în viața noastră tindem să restabilim armonia și starea de bine și conștientizăm că este nevoie să facem ceva, să schimbăm ceva în felul nostru de a fi.

De cele mai multe ori alegem să ne schimbăm când ne simțim deprimați, anxioși, când trăim sentimente de vinovăție sau neîncredere în sine și mai puțin atunci când suntem veșnic furioși. Acest lucru se datorează, în primul rând faptului că atunci când ne simțim furioși considerăm că sursa furiei noastre se află în exterior, în modul de comportament al celorlalți, deci nu este nevoie să schimbăm ceva la noi, ci la ceilalți (ai schimba pe ceilalți nu stă în puterea noastră dacă aceștia nu doresc să se schimbe). În al doilea rând, faptului că uneori obținem ceea ce ne dorim prin acest mod.

Atunci de ce ar fi ar bine să ne străduim să îndepărtăm trăirile de furie, care de altfel sunt uneori justificate?

Nu spune nimeni că trebuie, cu necesitate, să acționăm în acest fel. Dar sunt câteva motive importante care ne-ar putea determina să alegem să trăim și să ne raportăm în alt mod la furie. Și anume:

Furia ne poate distruge relațiile personale

Am putea crede că furia noastră este îndreptată spre persoane care ne sunt antipatice, însă în realitate suntem furioși cel mai frecvent pe cei din familie (copii, soț/soție, părinți), pe prieteni, colegi. Asta face ca la un moment dat cei de lângă noi să nu mai tolereze modul nostru despotic de relaționare și să se retragă din relație.

De multe ori sunt învinuiți ceilalți pentru faptul că relația nu merge, cu toate că noi suntem inflexibili și nu suntem dispuși la dialog atunci când apar dezacorduri. De asemenea, se poate să treacă ceva timp până să conștientizăm că izbucnirile noastre și trăirile de furie sunt cele care ne-au îndepărtat prietenii.

Furia perturbă relațiile de la serviciu

Relația cu colegii de muncă, șefii, lucrări pe care le avem de terminat într-un anumit timp, pot fi unele dintre cauzele de frustrare din viața profesională. Așadar, putem considera că suntem îndreptățiți să fim furioși. Totuși a alege această cale nu face decât să ne strice relațiile cu colegii (nimeni nu dorește să lucreze cu cineva care are accese de furie), relațiile cu șefii (poți fi considerat un angajat dificil, imprevizibil). De asemenea, furia ne distrage atenția și energia de la muncă. Ne determină să ruminăm asupra unei nedreptăți care ni s-a făcut și uneori să ne concentrăm pe realizarea unor planuri de răzbunare. Toate acestea pot împiedica succesul profesional și uneori pot duce chiar la pierderea locului de muncă.

Furia înrăutătește situațiile dificile

Este normal să fim nemulțumiți și să luăm atitudine în fața nedreptăților. Totodată este normal ca de-a lungul vieții să ne aflăm în tot felul de situații conflictuale. Dar modul în care alegem să trăim aceste evenimente ne aparține. De altfel, este dovedit faptul că atunci când suntem furioși capacitatea noastră de a rezolva problemele și conflictele scade. Furia întunecă rațiunea, iar situațiile dificile devin mai dificile tocmai prin concentrarea atenției asupra acesteia și nu asupra găsirii soluțiilor.

Furia aprinde scânteia agresivității

Atunci când furia atinge o anumită intensitate poate duce la manifestări violente în plan comportamental. Aceasta este un precursor al reacțiilor violente și chiar dacă ele nu apar de fiecare dată când suntem furioși, ar putea fi suficientă o singură izbucnire pentru a face un lucru regretabil. 

Furia poate duce la afecțiuni cardiace

În momentul când suntem furioși la nivelul corpului nostru au loc modificări din punct de vedere fiziologic, pentru a pregăti organismul de acțiune. Astfel crește tensiunea musculară, ritmul cardiac, tensiunea arterială, frecvența respiratorie, glicemia, cantitatea de adrenalină revărsată în sânge. Așadar, furia ne poate ajuta să ne confruntăm cu un atacator ce ne amenință viața sau un pericol real. Nu are însă prea mult sens atunci când răspundem în același mod la frustrările obișnuite din viața cotidiană. Dacă tot activăm sistemul generator de furie, respectiv reacțiile corporale, în timp pot să apară boli grave de inimă.

Furia induce și alte suferințe personale

Felul de a fi agresiv și furios poate fi răspunzător și de alte suferințe la nivel emoțional. Pierderea relațiilor, a locului de muncă ne poate face să ne simțim depresivi, vinovați, neîncrezători în forțele proprii. De asemenea, izbucnirile pe care le avem pot să ne facă să ne simțim stânjeniți față de cei din jur, să avem sentimentul că nu mai deținem controlul. 

Decizia de a trăi o viață cu mai puțină furie ne aparține, în totalitate, fiecăruia dintre noi și suntem singurii care putem alege cum să trăim această emoție și ce atitudine să avem față de ea.


 Text adaptat după Albert Ellis

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo