Expresia respectului de sine

Calendar de Andreea Amănălăchioaie

Calendar 27 noiembrie 2017

Propria persoană

Despre încrederea în sine s-a discutat și încă se discută foarte mult. Totuși, referindu-ne la respectul de sine, există câteva moduri simple și evidente prin care acesta se manifestă. 

Respectul de sine are două componente, care nu de puține ori sunt ignorate sau tratate diferențial. Prima constă în sentimentul de încredere, ca manifestare pregnantă, denumită și eficiența personală, iar cea de-a doua face referire la sentimentul că meriți să fii fericit, mai exact stima de sine.

Eficiența personală nu este convingerea că nu vom greși niciodată, ci faptul că suntem capabili de a gândi, judeca și corecta erorile. Una din rădăcinile eficienței personală se află în mediul familial, unde este necesar să existe un mediu sănătos, rațional, previzibil pentru copil.

  • Eficiența personală presupune încredere în funcționarea propriei minți, în abilitatea de a gândi, înțelege, învăța, de a alege și lua decizii, încrederea în sine și bazarea pe forțele proprii.

 

Stima de sine înseamnă asigurarea valorii mele, o atitudine pozitivă față de dreptul meu de a trăi, de a fi fericit, în sentimentul de împlinire. Stima de sine mai poate fi ”tratată” în termeni de valoare personală (valorizare) sau de auto-acceptare. Aceasta reunește așteptările cu privire la obținerea succesului, relații de prietenie, iubire. Astfel, stima de sine ajunge să fie încrederea în propria noastră valoare, care ne poate conduce la a obține aspectele descrise anterior.

În ceea ce privește educația noastă cu privire la valoarea personală, ea izvorăște tot din familie. Valoarea personală se formează ca urmare a respectului, a faptului că am fost vizibili pentru părinți. Stima de sine dezvoltată prin propriile acțiuni își are originile în satisfacția resimțită față de alegerile noastre, față de rezultatele avute și a modului de raportare la ele.

Dacă ne respectăm pe noi înșine, avem tendința de a acționa astfel încât să confirmăm și să reîntărim acest aspect; dacă nu ne respectăm pe noi, acționăm în moduri care ne diminuează inevitabil sentimentul propriei valori; dacă vrem să mărim nivelul stimei de sine, vom proceda ca atare, având un comportament și o atitudine (atenție-reale, nu superficiale) pe măsură. Este necesar ca încrederea și admirația să fie ancorate în realitate și să nu fie generate de către fanteziile și iluziile noastre.

Iată câteva moduri prin care se exprimă respectul de sine:
  • 1. Respectul de sine se regăsește în modul de a vorbi și de a te mișca, ceea ce reflectă siguranța, bucuria și plăcerea de a fi.
  • 2. Respectul de sine se exprimă prin modul în care vorbești despre realizările și defectele tale în mod direct și sincer. Se exprimă prin confortul pe care îl dă experiența de a face și primi complimente, aprecieri. Se exprimă prin modul în care accepți critica și ușurința cu care îți accepți greșelile.
  • 3. Cuvintele și mișcările ușoare, armonia dintre ceea ce  spui și ce faci, modul în care te prezinți. Respectul de sine se vede și din atitudinea și curiozitatea față de noile idei, experiențe. Se exprimă prin faptul că sentimentele de anxietate și nesiguranță, dacă există, te vor copleși într-o mai mică măsură, atâta timp cât acceptarea față de propria persoană există.
  • 4. Se exprimă prin abilitatea de a te bucura de aspectele amuzante ale situațiilor, chiar și atunci când nu sunt cele mai fericite. A avea respect de sine presupune a fi flexibil, de a păstra capacitatea de demnitate, chiar și în condiții negative.

 

A avea un respect ridicat față de sine, înseamnă să te simți încrezător în viață!

 

Text adaptat după Nathaniel Branden

 

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo