Copiii şi emoţiile

Calendar de Ana-Maria Sandu

Calendar 31 mai 2018

Copii

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emoţii încep să se agite.

Emoţia a fost definită ca fiind o stare de agitaţie a întregului organism. Atunci când o persoană trece printr-o emoţie, se produc anumite schimbări atât în trăirile acelei persoane, cât și în comportamentul său exterior, cum ar fi accesele de râs sau de plâns, furia, încruntarea, irascibilitatea. Dar mai mult decât aceste efecte superficiale, emoţiile produc schimbări și la nivelul anumitor funcţii ale organismului, precum circulaţia sângelui, respiraţia, activitatea glandulară sau procesele senzoriale.

În timpul unei furtuni emoţionale, inima bate mai repede, stomacul se oprește din digerat, saliva încetează să fie secretată, vasele sanguine se contractă și transpiraţia se intensifică. Toate acestea sunt efectele acţiunii ramurii simpatice a sistemului nervos vegetativ, ramură care este dominantă în timpul emoţiilor. Imediat după reacţia emoţională,  preia  influenţa  dominantă  ramura  parasimpatică, făcând ca inima să-și încetinească ritmul, stomacul să înceapă să digere și saliva să se secrete. Apoi, după un timp scurt, echilibrul se reface.

Atunci când realizezi că emoţiile dau peste cap, în mod real, echilibrul funcţiilor din organismul unui copil sau al unui adult, poţi să înţelegi de ce este atât de important să eviţi situaţiile care pot genera emoţii negative puternice. În primul rând, trebuie să învăţaţi  să  vă  controlaţi  propriile  reacţii  emoţionale,  deoarece exteriorizarea emoţiilor puternice nu face altceva decât să stârnească și în ceilalţi același răspuns.

  • Atunci când copiii manifestă emoţii puternice, este posibil ca și în voi, ca părinţi, să apară un răspuns emoţional.

 

Lucrul acesta nu face altceva decât să complice și mai mult situaţia, conducând la neînţelegeri mai acute și, adesea, la aplicarea unei discipline aspre, pentru a menţine sub control comportamentul copilului agitat emoţional. Mai ales în domeniul emoţional, copilul învaţă privind părinţii,  alţi adulţi importanţi pentru el sau chiar la copiii mai mari.

Atunci când îi văd pe ceilalţi exteriorizându-și emoţiile de nemulţumire și de mânie într-un mod aspru și necontrolat, copiii învaţă că o astfel de manifestare este bună de copiat. Este un sfat bun acela de a nu lăsa să vă scape de pe buze cuvinte aspre sau mânioase. Nu puteţi fi în siguranţă atunci când vă lăsaţi copleșiţi, într-un mod nedemn și înjositor, de emoţiile scăpate de sub control. Cuvintele voastre și tonul pe care le rostiţi reprezintă pentru copiii voștri lecţii pline de influenţă, cu privire la modul în care să-și controleze ei înșiși emoţiile!

Desigur, cu toţii facem greșeli în această privinţă și, din când în când, ne pierdem cumpătul; însă întotdeauna ar fi bine să ne aducem aminte că: Idealurile sunt asemenea stelelor. Nu le putem atinge niciodată, dar ne putem stabili drumul după ele.” Și stabilirea corectă a  direcţiei  de  urmat,  în  domeniul  propriului  comportament emoţional, vă va asigura un beneficiu dublu, pentru că ea se va reflecta și în viaţa copiilor voștri.

Atunci când înţeleg modul în care emoţiile puternice afectează nu numai comportamentul vizibil, ci și funcţiile interne ale organismului copilului, părinţii vor fi mai înţelegători în privinţa așteptărilor pe care le au de la el. De exemplu, dacă este supărat și stârnit emoţional, copilului îi este extrem de dificil să mănânce, să doarmă sau chiar să înveţe. Aceste activităţi trebuie să aștepte până când el va trece de această reacţie emoţională din corpul său și va reveni la o stare de echilibru.

 

Adaptare după Kay Kuzma

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo