Comportamente patologice în relația cu banii

Calendar de Andreea Amănălăchioaie

Calendar 18 decembrie 2017

Propria persoană

Atunci când vorbim despre bani și importanța lor în viața noastră, nu avem cum să nu fi trecut sau măcar să nu știm pe cineva care suferă după bani. Mai exact facem referire la comportamentele patologice, cum ar fi dependența de cumpărături,  de jocuri de noroc sau de ”anorexia financiară”.

Din totalul dependențelor, 1.5% îl reprezintă jucătorii compulsivi și între 2 și 8% cumpărătorii compulsivi. Comportamentele acestea nu sunt chiar atât de rare și lipsite de importanță, ci sunt o problemă cât se poate de reală. Nu putem să nu amintim de creșterea uriașă a spațiilor dedicate jocurilor de noroc și a vârstei fragede a persoanelor care le frecventează. De asemenea, nici problematica cumpărăturilor compulsive nu poate fi ignoratată.

Putem afirma cu certitudine că nu de puține ori, noi înșine am fost ”victime” ale ofertelor, a ultimului trend în materie de haine, telefoane sau alte obiecte menite să ne aducă mulțumire, satisfacere. Ce s-a întâmplat după? A intervenit o uzură sau un dezinteres/plictiseală și ne-am angajat, din nou, în alte cumpărături. Acestea sunt exemple clasice care, în majoritatea cazurilor sunt perfect normale, atâta timp cât nu-ți produc probleme (împrumuturi, credite, datorii etc.).

Atunci când intervine un impuls constant de a cumpăra, de a juca în speranța că ”voi avea noroc”, deși în proporție de 95% ”am avut ghinion”, putem discuta despre o patologie. Ce reflectă aceasta? Acest tip de comportament ne arată depresie, incertitudine, insatisfacție și lista este una lungă.

Aceste probleme psihologice își au rădăcina în primii ani de dezvoltare și în interiorizarea unui stil de atașament deficitar. Diferitele tipuri de dependențe au în comun faptul că oamenii caută o plăcere efermeră cu reversul acesteia: scurta perioadă de euforie urmată de o perioadă de insatisfacție, vinovăție și căutarea de obiecte/activități care să ofere starea de entuziasm anterioară.

În continuare vom vorbi în linii mari despre trei probleme frecvente în raport cu banii: dependența de cumpărături, dependența de jocurile de noroc și anorexia financiară.

Dependența de cumpărături

Se pare că persoanele dependente de cumpărături sunt, în majoritate, femeile. Ele cumpără bijuterii, haine, decorațiuni. Acest lucru indică o nevoie de creștere a stimei de sine, este ca și cum, cumpărând tot mai multe obiecte menite să le pună în valoare, le vor aduce și o stare pozitivă, complimente, atenție.

Printre bărbații cu tendințe dependente, aceștia cumpără produse tehnice, simboluri ale puterii, virilității și capacității de seducție. Dusă în extrem, dependența de cumpărături reflectă faptul că oamenii întâmpină dificultăți în a-și afirma propria persoană într-o manieră autentică. Aceștia sunt în căutarea constantă de senzații de plăcere, caută o emoție pozitivă ca urmare a unui sentiment de frustrare, de incapacitate personală etc.

Dependența de jocuri de noroc

Un studiu arată că 95% dintre persoanele dependente de jocuri de noroc suferă de depresie. Este bine de știut că nu toți jucătorii au aceleași motive. Ceea ce ei caută este:

  • Să umple un gol existential profund, un gol afectiv ce trimite la copilărie;
  • Să-și satisfacă tendințele masochiste legate de plăcerea de a pierde;
  • Să întrețină o formă de gândire magică (steaua norocoasă, șansa, destinul);
  • Să trăiască din nou scurta euforie asociată câștigului sau speranței de a câștiga.

 

De asemenea, pot exista motive care să ne trimită la o copilărie precară, de unde să apară dorința de a ajuta sau de a nu mai fi niciodată în situația respectivă, apelând la jocurile de noroc. Acest tip de dependență face trimitere la un gol existențial, atât afectiv, cât și social, prin care persoana încearcă prin intermediul posibililor bani câștigați să umple golul imens de care suferă.

Anorexia financiară

Ne referim în principal la persoanele avare. Avem suficiente exemple literare cu privire la personaje, unde caracteristica principală este reprezentată de avariție. Dar, această anorexie financiară poate avea și un revers, și anume absența banilor sau incapacitatea de a economisi.

De la cei care dau totul sau cei care strâng absolut tot, anorexia financiară se manifestă prin diverse comportamente:

  • a) Cei care și atunci când aud de cuvântul ”bani” simt că le crește nivelul de anxietate. În cazul lor putem identifica comportamente ca: evită să se ocupe de facturi, nu verifică câți bani mai au sau se află la extrema cealaltă și socotesc fiecare bănuț și fiecare cheltuială. Anxietatea subtilă evidențiată își are originea în mesajele negative cu privire la bani, primite încă din copilărie, iar în multe cazuri este datorată lipsurilor financiare suferite pe parcursul vieții.
  • b) Cei care nu fac nimic pentru ei și care dau celorlalți tot ce au. Originea acestui comportament stă în sentimentele de vinovăție, iar oferirea de bani simbolizează achitarea unei datorii inconștiente. Cu siguranță cunoaștem persoane care primesc cu greu ceea ce li se oferă, care abia acceptă cadourile sau care se dedică celorlați (spre exemplu părinții care se sacrifică pentru viitorul copiilor și nu se mai îngrijesc de ei). O astfel de atitudine este tipică nevoii inconștiente de compensare, ca urmare a unei loialități familiale/colegiale etc.

 

Aceste comportamente patologice afectează viața persoanei, care nu de puține ori se află într-un cerc vicios din care simte că nu mai are scăpare, mai ales că orice dependență este însoțită de alte probleme. De aceea, este indicat ca în astfel de situații să se apeleze la sprijinul unui psihoterapeut.

 

Text adaptat după Marie-Noelle Maston-Lerat
 

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo