Cinci concesii pentru o relație de cuplu armonioasă

Calendar de Liliana Timofte

Calendar 22 noiembrie 2017

Cuplu și familie

  ,,Iubește-l pe celălalt așa cum își dorește el să fie iubit și nu cum ați vrea voi să-l iubiți".

Reușita unei relații de cuplu de lungă durată constă în asumarea responsabilității din partea celor doi parteneri a cultivării și dezvoltării acesteia. Pasiunea și dragostea de la începutul relației se bazează pe speranța că cel de lângă noi ne va oferi ceea ce ne lipsește, că ne va ajuta să ne depășim temerile și limitele, că va fi lângă noi pentru toată viața. Pe măsură ce timpul trece și relația evoluează este nevoie de cunoașterea și acceptarea omului de lângă noi, pentru că dragostea nu ne ferește de dificultăți și conflicte conjugale. 

De cele mai multe ori, atunci când avem neînțelegeri, divergențe în cuplu, tindem să-l responsabilizăm numai pe celălalt de acestea, uitând că noi suntem cealaltă jumătate implicată. Ceea ce vă propun în continuare este să vorbim despre ceea ce poate face o femeie pentru a îmbunătăți relația conjugală, pentru a armoniza percepțiile diferite cu privire la viața de cuplu dintre ea și partenerul său. Un prim lucru pe care  ar fi bine să-l facem este să renunțăm la imaginea idealizată a partenerului nostru. Nimeni nu este perfect. 

Apoi, este necesar să facem o serie de concesii, lucru ce ar putea să nu fie prea ușor sau chiar să fie frustrant. Aceste concesii pe care să le facem sunt impuse de natura diferită a bărbatului. Dorim și milităm pentru egalitate între sexe, dar totodată este nevoie să recunoaștem că există diferențe de ordin genetic, anatomic, hormonal, cerebral între femei și bărbați, care la rândul lor au influență asupra psihicului și comportamentului (în special în comunicare) acestuia.

Concesiile pe care ar fi bine să le facă femeile, pentru a îmbunătăți dinamica în cuplu sunt următoarele:

1. Să existe pe plan fizic

Pentru bărbați existența se desfășoară într-o realitate concretă. El își exprimă dragostea față de familie prin faptul că muncește și asigură nevoile materiale. Dacă este susținut și valorizat de parteneră pentru ceea ce face se va simți acceptat așa cum este și va deveni mai deschis pentru aspectele emoționale din cuplu, unde femeia se descurcă mai bine.

Un alt aspect al planului fizic îl constituie senzualitatea, care pentru bărbat adeseori înseamnă sex. Acesta se exprimă mai bine corporal, decât verbal, de aceea preferă să facă dragoste ca modalitate de împăcare atunci când apare un conflict conjugal și nu să vorbească.

  • Bărbații au nevoie de limitele lor fizice și intelectuale pentru a-și păstra sănătatea mentală.

 

2. Să renunțe la critici

Cu cât femeia va fi mai critică și îl va acuza de starea sa emoțională negativă pe bărbat, cu atât cresc șansele ca acesta să devină distant și dominator. Ceea ce poate face femeia pentru a avea un partener atent și devotat este de a-și asuma responsabilitatea  emoțiilor pe care le trăiește și de a renunța la control și critici.

3. Să accepte faptul de a fi neînțeleasă

Posibilitatea ca bărbatul să-și înțeleagă partenera de cuplu așa cum dorește ea este aproape nulă, pentru că nevoile relaționale sunt diferite. În timp ce femeia valorizează implicarea emoțională și intimitatea, bărbatul este interesat, mai degrabă să-și apere autonomia și teritoriul. Bărbatul nu înțelege nevoia partenerei de a consolida relația și de a primi mereu asigurări ale continuității acestei legături. Acceptarea din partea femeii a faptului că nu va fi înțeleasă pe deplin, poate ameliora calitatea vieții de cuplu.

4. Să întrețină realitatea masculină

Așa cum am spus și mai sus bărbatul este profund ancorat în realitate, el este adeptul raționalului și al logicii. Pentru el este important să acționeze, să caute soluții  bazându-se pe logică și plasând emoțiile în plan secund. A încerca să schimbați acest fel de a fi este o cauză pierdută, dar ați putea afla cum anume vă îmbogățește, ca persoană, faptul că gândește și acționează altfel decât voi.

5. Să fie răbdătoare

Pentru a obține o mai mare satisfacție în relația conjugală este nevoie să fiți răbdătoare. Este necesar să înțelegeți încă de la începutul relației că celălalt nu vorbește aceeași limbă și că este nevoie de timp, de efort și practică pentru a ajunge la un numitor comun. 

Cele expuse mai sus nu reprezintă totalitatea modurilor în care putem acționa pentru a îmbunătăți relația de cuplu, ci doar câteva idei care ar putea fi de ajutor femeilor ce doresc să fie fericite în cuplu. 

 

Text adaptat după Yvon Dallaire

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Copii

Copiii şi emoţiile

Părinţii descoperă adesea că una dintre cele mai dificile și mai complicate datorii care le revin este aceea de a face faţă emoţiilor copiilor lor și comportamentului generat de acestea. Motivul este acela că, atunci când emoţiile copilului sunt stârnite, organismul său se află într-o asemenea stare, încât nu ajungi la nici un rezultat încercând să stai de vorbă cu el și să-i aduci argumente. În multe situaţii, reacţiile copilului îl fac pe adult să se simtă atât de frustrat, încât propriile emo