Cele 5 frici din relația de cuplu

Calendar de Liliana Timofte

Calendar 06 septembrie 2017

Cuplu și familie

Frica este o emoție pe care o trăim adesea, în situații variate, dar de fiecare dată aceasta ne produce un disconfort pe care am dori să îl diminuam. Fie că avem temeri cu privire la capacitatea noastră de a realiza sarcinile școlare sau de serviciu, frici legate de starea noastră de sănatate, de integritatea noastră fizică sau avem temeri referitoare la relațiile cu cei din jur, ele vor fi un obstacol permanent în evoluția noastră.

Poate unul dintre cele mai importante domenii din viața noastră în care frica se manifestă frecvent este relația cu partenerul de cuplu. Așadar, teama este prezentă și între îndrăgostiți și probabil nu există persoană care să nu fi simțit, la un moment dat, teama de a nu fi dezamăgit, teama că sentimentele de iubire s-ar putea diminua în timp sau teama de a nu fi părăsit. Toate acestea și alte temeri ce pot apărea sunt normale atunci când nu ne guvernează întreaga existență și nu ne domină în așa măsură încât ne fac să ne pierdem rațiunea.

Atunci când fricile noastre cu privire la relația de cuplu devin prea importante există mari șanse ca relația să aibă de suferit sau chiar să se destrame. De asemenea, se poate ca acestea să influențeze și disponibilitatea noastră de a ne angaja în relații viitoare și de a menține aceste relații.

Să vedem în continuare care sunt principalele temeri ale persoanelor angajate în relații stabile.

1) Teama de angajament

Este teama de a-ți crea orice fel de obligație față de persoana pe care se presupune că o iubești. Există o ambivalență cu privire la iubire și ceea ce presupune o relație de iubire, o parte din tine vrea și-și dorește iubirea, în timp ce alta se opune cu vehemență. De fapt, este frica de a nu-ți pierde libertatea, de a nu fi cumva prins și de a nu putea scăpa cu ușurință. Atunci când ești într-o relație de iubire primești, dar la rândul tău ai anumite îndatoriri asociate.

Bineînțeles că sunt foarte multe persoane care își asumă tot ceea ce presupune relația de cuplu, dar în cazul persoanelor care au teamă de angajament marcantă, atunci când relația devine serioasă, acestea preferă să se retragă din relație.

2) Teama că persoana iubită ne-ar putea dezamăgi

Se spune din popor că: ,,dragostea e oarbă". Este foarte adevărat că atunci când ne îndrăgostim partenerul nostru este cel mai frumos, cel mai bun, cel mai deștept etc., avem tendința să idealizăm persoana iubită. De la o astfel de persoană avem și așteptări pe măsură, iar atunci când așteptările nu ne sunt împlinite apare și dezamăgirea. Cu cât așteptările noastre sunt mai mari și cel mai probabil nerealiste, cu atât dezamăgirea este mai cruntă.

Un bun mod de evita această situație este de a încerca, pe cât posibil să-l vedem pe cel de lângă noi așa cum este el, cu părțile lui bune, dar și cu cele mai puțin bune.

3) Teama că iubirea s-ar putea degrada fără un motiv anume

Nu de puține ori auzim printre îndrăgostiți întrebari ca: "mă iubești la fel ca la început?", "cât de mult mă iubești?" etc. Persoanele care au această frică simt nevoia să măsoare mereu nivelul dragostei în cuplu. Pot accepta că odată cu trecerea timpului este posibil ca iubirea să scadă în intensitate, dar frica lor principală este că acest lucru se va întâmpla mai repede și pe nepregătite, fără a putea lua măsuri.

Ca urmare, persoanele hipersensibile la pierderea emoțională dezvoltă strategii de control și de monitorizare constantă pentru a menține vie flacăra iubirii (îngrijirea aspectului fizic, noutăți sexuale, acțivități noi, prietenii noi etc.). Din păcate, uneori, cu toate eforturile depuse rezultatele nu sunt cele așteptate și așa cum nu întotdeauna există un motiv clar pentru care iubim, nu există nici un motiv clar pentru care iubirea dispare.

4) Teama de abandon

Probabil că nu există teamă mai înfricoșătoare printre îndrăgostiți decât aceea că persoana iubită ar putea să nu te mai iubească sau că ar putea să se plictisească de tine ori va dori să te excludă din viața sa. Cu alte cuvinte toate aceste temeri sunt similare cu teama de a nu fi abandonat de partenerul de cuplu. A trăi mereu cu teama că s-ar putea întâmpla (dar nu știm sigur că așa va fi), cândva (dar nu știm când) să fim părăsiți nu face decât să ne priveze de a trăi experiența plăcută a relației din prezent.

  • Teama de abandon apare mai frecvent la aceia dintre noi care am trecut deja prin alte relații care s-au sfârșit printr-un abandon, dar și la aceia care sunt dependenți emoțional.

 

Este important de știut că poți iubi cu toată puterea și fără frică de abandon, gândindu-te la aceasta ca la ceva ce se poate întâmpla, ca la ceva ce face parte din viață, dar fără a fi obligatoriu să ți se întâmple și ție. Și dacă totuși se întâmplă ar fi bine să înveți să treci peste asta. De ce ai sta cu cineva care nu dorește să fie cu tine?

5) Teama că partenerul ar putea fi infidel

Una dintre emoțiile care distrug iubirea este gelozia, frica de a nu fi înșelat. În majoritatea cazurilor teama de infidelitate implică atât teama că vei fi înșelat efectiv, cât și teama că nu vei ști că ești înșelat, fiind pus într-o situație neplăcută față de cunoscuți și familie.

Frica de infidelitate ne poate face să recurgem diverse comportamente pentru a ne asigura că partenerul nu ne înșeală, precum: verificarea telefonului, controlul programului, controlul întâlnirilor etc. Toate acestea sunt obositoare pentru persoana în cauză și iritante pentru cel vizat, mai ales dacă nu sunt reale. 

  • Fericirea în dragoste vine singură, atunci când ești liber și îl lași și pe celălalt să fie.

 

Toate aceste frici dacă ajung să ne domine viața de cuplu, ne împidică să trăim bucuriile și momentele frumoase pe care le avem aici și acum sau ne pot împiedica să menținem relația actuală, ori să începem noi relații atunci când nu avem una.

 

Text adaptat după Walter Riso

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Copii

Divorțul și consecințele lui asupra copiilor

Un divorț nu provoacă întotdeauna traume copiilor implicați. Se întâmplă acest lucru însă, atunci când, copiii sunt prinși la mijloc, în ”războiul părinților”, între ostilitățile dintre ei. Pentru un copil este extrem de dureros să ia parte și să privescă cum cei doi părinți ai săi se luptă, în loc să se iubească.

Copii

Sinele rănit vs. sinele optimist

Părinții sunt, în mod normal, primele ființe cu care interacționăm la venirea noastră pe lume. Ei sunt cei care ne ghidează pașii și ne formează pentru viața de adult, de aceea este foarte important în dezvoltarea propriei personalități atât timpul petrecut împreună, cât și calitatea experiențelor pe care le trăim alături de ei.

Copii

Mama îmi spune că mă iubește, dar eu nu simt asta!

Călătoria mea ca părinte a început acum 12 ani și nu a fost una dintre cele mai ușoare sau mai comode, așa cum nu sunt nici unele dintre călătoriile pe care îmi doresc, poate, de ani de zile să le fac. Ca marea majoritate a copiilor din generația mea, am crescut într-o familie în care se punea preț pe imaginea pe care o afișăm, cum ne purtăm cu ceilalți, cât de educați suntem și ce rezultate avem.