Cei 7 ani de acasă – Partea 3: Cum vorbesc cu bebelușul meu?

Calendar de Largu Alexandra

Calendar 13 septembrie 2017

Copii

Capacitatea copilului de a asculta și de a înțelege ce i se vorbește, precum și capacitatea sa de a se exprima astfel încât să fie înțeles, se dezvoltă încă din primele clipe de viață. Principalul mijloc prin care acest process are loc este interacțiunea cu persoanele din jur: mama, iar mai apoi tatăl, frații, bunicii.

Până la a forma propoziții clare, copilul trece printr-un diferite etape ale exprimării:

• De la o lună la 3 luni bebelușul se exprimă prin mișcările corpului și prin plâns. Astfel comunică nevoile sale celor din jur. Pe măsură ce crește, își dezvoltă un repertoriu de gângureli și țipete care diferă în funcție de situație, de persoana cu care interacționează, de gradul său de confort.  

De la 4 luni la 6 luni, copilul a trecut de la sunete simple precum “aaaa”, “ooo”, “brrr” la silabe. Din aceste prime “bâlbâieli” apar “mama” și “tata”, alături de “baba”, “iaia” și “bebe”. Însă ceea ce adulții pot percepe ca fiind cuvinte, reprezintă pentru copil doar vocalize. El poate spune „mama” și „tata”, însă nu o face conștient, adresându-se părinților. Vocalizarea, adică alăturările de sunete, țipete și silabe, va continua, iar copilul poate petrece timp îndelungat „vorbind”. Specialiștii spun că această etapă este una care precede vorbirea și reprezintă pentru copil o joacă. 

• În intervalul de la 6 la 9 luni, când formulează silabe și vocalizează, copilul își exersează musculatura și se pregătește pentru vorbire, etapa care va urma atunci când și din punct de vedere neurologic, dezvoltarea lui va fi completă. Învățarea limbajului prin imitare are etapele sale importante: copilul va imita tonalități ale vocii adulților, va cânta și își va impune punctul de vedere într-un limbaj propriu. Acest lucru durează până în jurul vârstei de 1 an, când copilul începe să spună primele cuvinte conștient.

• De la un an până la 17 luni, cuvintele pe care le folosește copilul sunt cuvinte pe care le și întelege. Asta nu înseamnă că va vorbi corect și inteligibil. Cei din jur sunt nevoiți să ghicească ce înseamnă mare parte din cuvintele pe care le spune copilul, interpretându-le împreună cu gesturile care le însoțesc. Este însă important de ținut minte că, la această vârstă, cel mic înelege că e important să transmită prin cuvinte mesajele sale și încearcă să facă asta cât mai bine. 

• Între 18 si 20 de luni, copiii își îmbogățesc mult vocabularul. Până la vârsta de 3 ani copilul va folosi din ce în ce mai multe cuvinte noi, uneori în propoziții scurte. În această perioadă se dezvoltă în principal „limbajul receptiv” – copilul învață să înțeleagă ce i se spune și să răspundă la solicitări. În paralel, pe o perioadă mai mare de timp, se dezvoltă „limbajul expresiv” – copilul învață să exprime în cuvinte ceea ce vrea. 

Ce pot face părinții pentru a susține dezvoltarea armonioasă a limbajului?
 • • Vorbiți cu copilul încă din primele sale clipe de viață. Folosiți un ton cald, liniștit și însoțiți cuvintele de expresii faciale și gesturi adecvate.
 • Acționați ca un model pentru copil; încurajați copilul să vă imite.
 • • Purtați dialoguri cu copilul de la vârste cât mai mici, oferind acestuia posibilitatea de a răspunde non-verbal, apoi verbal.
 • • Jucați jocuri de denumire și indicare a părților corpului, persoanelor din familie, obiectelor din apropiere: „Unde sunt ochii tăi?”, „Ce este aceasta?” (arătând gura). 
 • • Arătați copilului că înțelegeți onomatopeele folosite de el. Repetați cuvântul corect, pentru ca în timp, onomatopeele să fie înlocuite cu substantivele/verbele corespunzătoare. 
 • • Conștientizați intenția de comunicare a copilului; prețuiți nivelul de comunicare al fiecăruia. 
 • • Vorbiți-i copilului cu ton prietenos si cu articularea clară și corectă a cuvintelor, asigurați-vă că vă ascultă prin stabilirea contactului vizual, mișcați-vă încet în jurul copilului, când îi vorbiți.  
 • • Organizați pentru copil un mediu bogat în stimulări auditive (muzică, jucării muzicale, interacțiuni permanente cu persoane din familie). Cântați cântece și vorbiți frecvent cu copilul.
 • • Răspundeți întotdeauna întrebărilor copilului.
 • • Citiți împreună din cărți cu imagini sau povești, folosiți onomatopee pentru identificarea sunetelor produse de animale, mașini, tren etc.
 • • Încurajați copilul să folosească formule de salut și să se prezinte, în interacțiunea cu persoane noi.
 • • Nu forțați copilul să vorbească cu străini atunci când el este reticent.
 • • Nu certați copilul, mai ales de față cu alți adulți, pentru pronunțarea greșită a unor cuvinte sau pentru refuzul de a vorbi. Din punct de vedere emoțional, copilul depinde de încurajarea și aprobarea voastră. Dacă el refuză să facă ceva ce i-ați cerut, mai ales până la vârsta de 2 ani, e nevoie să îi arătați înțelegere, aceptare și să investigați cu blândețe motivele refuzului său.

 

Limbajul copilului se dezvoltă în paralel cu întreaga lui structură fizică și psihică. Ritmul de dezvoltare al fiecărui copil este unic, iar vârstele menționate în literatura de specialitate sunt orientative. Dacă unii copii formulează propoziții de 2-3 cuvinte înainte de 2 ani, alții (Albert Einstein, de exemplu) încep să vorbească abia la 3 ani. Este important de reținut însă decalajul natural care apare între limbajul receptiv și cel expresiv. Copilul poate avea un vocabular bogat, poate înțelege și executa orice i se spune, însă ezită să se exprime verbal. 

Dacă observați o întrâziere în dezvoltarea limbajului, puteți consulta medicul de familie sau medicul pediatru pentru a investiga diferitele tulburări ale aparatului auditiv, posibile afecțiuni orale. Astfel se pot elimina cauzele de natură fizică, și se pot ulterior investiga aspecte de natură psihologică – întârzieri în dezvoltarea cognitivă, tulburări emoționale, tulburări din spectrul autist etc. 

 

Text adaptat după „Repere fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani” UNICEF

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Copii

Divorțul și consecințele lui asupra copiilor

Un divorț nu provoacă întotdeauna traume copiilor implicați. Se întâmplă acest lucru însă, atunci când, copiii sunt prinși la mijloc, în ”războiul părinților”, între ostilitățile dintre ei. Pentru un copil este extrem de dureros să ia parte și să privescă cum cei doi părinți ai săi se luptă, în loc să se iubească.

Copii

Sinele rănit vs. sinele optimist

Părinții sunt, în mod normal, primele ființe cu care interacționăm la venirea noastră pe lume. Ei sunt cei care ne ghidează pașii și ne formează pentru viața de adult, de aceea este foarte important în dezvoltarea propriei personalități atât timpul petrecut împreună, cât și calitatea experiențelor pe care le trăim alături de ei.

Copii

Mama îmi spune că mă iubește, dar eu nu simt asta!

Călătoria mea ca părinte a început acum 12 ani și nu a fost una dintre cele mai ușoare sau mai comode, așa cum nu sunt nici unele dintre călătoriile pe care îmi doresc, poate, de ani de zile să le fac. Ca marea majoritate a copiilor din generația mea, am crescut într-o familie în care se punea preț pe imaginea pe care o afișăm, cum ne purtăm cu ceilalți, cât de educați suntem și ce rezultate avem.