Ce este intuiţia şi cum să o folosim?

Calendar de Diana Ramona Enache

Calendar 31 august 2017

Propria persoană

Ai avut vreodată un moment în viaţă când ai simţit că ceva nu e în regulă fără să ştii de ce? Şi dacă ţi s-a întâmplat asta, ai avut tendinţa de a nega, spunându-ţi că este ilogic şi iraţional? 

Ca şi cultură  am învăţat să credem că raţiunea este aspectul de care să ţinem cont atunci când luăm decizii, de la cele foarte importante - la locul de muncă, până la ce să mâncăm la masa de prânz. Dar cum rămâne cu acea "voce interioară", acea senzaţie interioară, care ne spune ce simţim, dincolo de orice logică?
 

Instinctul şi intuiţia se pot defini ca:

  •  • Instinctul este tendinţa noastră interioară către un anumit comportament  (fiind în opoziţie cu unul cunoscut sau  învăţat).              
  • Un sentiment din interior - este o senzaţie conştientizată rapid (suficient de notabilă pentru a fi urmată dacă se alege), fără a se şti de unde vine şi cu ce motiv.
  • • Intuiţia este un proces care oferă abilitatea de a cunoaşte ceva direct, fără a analiza motivele raţional, făcând diferenţa între conştient şi subconştient şi dintre instinct şi motiv.

 

Cu alte cuvinte, avem nevoie şi de instinct şi de raţiune pentru a lua cele mai bune decizii pentru noi înşine, atât în afaceri, cât şi în familie. Din nefericire mulţi dintre noi - chiar şi când experimentăm succesul prin utilizarea părţii mai puţin raţionale din noi, ne simţim inconfortabil cu ideea de a folosi instinctul ca pe un instrument de ghidare. 

Nu este necesar să respingem logica ştiinţifică pentru a beneficia de pe urma instinctului. Este necesar doar să găsim un echilibru şi astfel vom utiliza toate resursele creierului nostru. Pănă în urmă cu câteva sute de ani ştiinţa nu era conştientă de rolul subconştientului, dar studiile recente demonstrează că doar 20% din materia cenuşie a creierului este dedicată gândurilor conştiente, în timp ce 80% este dedicată gândurilor inconştiente. Deci, logic vorbind, cum am putea să luăm cele mai bune decizii pentru noi fără a utiliza partea inconştientă a noastră? 

Totuşi, cum facem să includem folosirea intuiţiei în viaţa de zi cu zi? Răspunsul este mult mai simplu decât ne-am aştepta: dialogând cu noi înşine. Conştientul este expert în logică şi o va folosi negreşit. Mintea inconştientă va căuta în trecut, prezent şi viitor pentru a se conecta cu senzaţii şi emoţii într-un mod total diferit. 

Intuiţia feminină

Cu toţii am auzit de "intuiţia feminină", dar este reală sau un mit? Ce spun studiile? Au femeile asemenea abilităţi supranaturale?
Răspunsul este mai complex. Cercetările bazate pe abilităţile de comunicare non verbală au arătat clar că femeile sunt mult mai bune la a citi expresiile faciale ale emoţiilor decât bărbaţii, şi de aici concluzia că femeile înţeleg mai uşor subtilităţile. Femeile sunt mai bune şi la a exprima emoţiile prin expresiile faciale, tonul vocii, postura corpului. Bărbaţii sunt mai buni la al controla şi ascunde emoţiile. De asemenea, s-a demonstrat că femeile sunt mai empatice decât bărbaţii. Cu alte cuvinte femeile sunt mai deschise către mesajele emoţionale transmise de ceilalţi. Aceasta se poate adăuga percepţiei că femeile au abilităţi speciale de a intui ce gândesc sau simt ceilalţi.

De unde vine această abilitate de a citi emoţiile? S-a sugerat că ar fi datorată puterii sociale. Femeile, care au avut un statut mai jos in istoria puterii sociale, au petrecut mai mult timp observând şi analizând participanţii la viaţa socială (adică bărbaţii, si mai târziu femeile puternice), şi au devenit mult mai experte în limbajul non-verbal. S-a sugerat şi selecţia naturală ca element evolutiv, femeile ajungând să aibă abilităţi mai bune de decodare a nevoilor copiilor și a potenţialilor parteneri.

Bărbaţii şi intuiţia

Contrar părerii generale, nu doar femeile deţin acest misterios instinct.  Bărbaţii pot fi intuitivi la rândul lor, având aceleaşi resurse şi capacităţi ca şi femeile.  Dar în cultura noastră, privim intuiţia ca pe ceva amuzant si infantil, deloc masculin, deci este de înţeles de ce bărbaţii au pierdut contactul cu aceste lucruri. Totuşi, există dovezi clare că oamenii, atât femei, cât şi bărbaţi îşi pot îmbunătăţi aptitudinile de comunicare non-verbală, prin urmare intuiţia feminină este mit sau realitate? În mare este realitate, dar datorită faptului că femeile utlilizează şi dezvoltă mai mult aceste abilităţi comparativ cu bărbaţii.

 

Text adaptat după www.psychologytoday.com

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Copii

Divorțul și consecințele lui asupra copiilor

Un divorț nu provoacă întotdeauna traume copiilor implicați. Se întâmplă acest lucru însă, atunci când, copiii sunt prinși la mijloc, în ”războiul părinților”, între ostilitățile dintre ei. Pentru un copil este extrem de dureros să ia parte și să privescă cum cei doi părinți ai săi se luptă, în loc să se iubească.

Copii

Sinele rănit vs. sinele optimist

Părinții sunt, în mod normal, primele ființe cu care interacționăm la venirea noastră pe lume. Ei sunt cei care ne ghidează pașii și ne formează pentru viața de adult, de aceea este foarte important în dezvoltarea propriei personalități atât timpul petrecut împreună, cât și calitatea experiențelor pe care le trăim alături de ei.

Copii

Mama îmi spune că mă iubește, dar eu nu simt asta!

Călătoria mea ca părinte a început acum 12 ani și nu a fost una dintre cele mai ușoare sau mai comode, așa cum nu sunt nici unele dintre călătoriile pe care îmi doresc, poate, de ani de zile să le fac. Ca marea majoritate a copiilor din generația mea, am crescut într-o familie în care se punea preț pe imaginea pe care o afișăm, cum ne purtăm cu ceilalți, cât de educați suntem și ce rezultate avem.