Ce este intuiţia şi cum să o folosim?

Calendar de Diana Ramona Enache

Calendar 31 august 2017

Propria persoană

Ai avut vreodată un moment în viaţă când ai simţit că ceva nu e în regulă fără să ştii de ce? Şi dacă ţi s-a întâmplat asta, ai avut tendinţa de a nega, spunându-ţi că este ilogic şi iraţional? 

Ca şi cultură  am învăţat să credem că raţiunea este aspectul de care să ţinem cont atunci când luăm decizii, de la cele foarte importante - la locul de muncă, până la ce să mâncăm la masa de prânz. Dar cum rămâne cu acea "voce interioară", acea senzaţie interioară, care ne spune ce simţim, dincolo de orice logică?
 

Instinctul şi intuiţia se pot defini ca:

  •  • Instinctul este tendinţa noastră interioară către un anumit comportament  (fiind în opoziţie cu unul cunoscut sau  învăţat).              
  • Un sentiment din interior - este o senzaţie conştientizată rapid (suficient de notabilă pentru a fi urmată dacă se alege), fără a se şti de unde vine şi cu ce motiv.
  • • Intuiţia este un proces care oferă abilitatea de a cunoaşte ceva direct, fără a analiza motivele raţional, făcând diferenţa între conştient şi subconştient şi dintre instinct şi motiv.

 

Cu alte cuvinte, avem nevoie şi de instinct şi de raţiune pentru a lua cele mai bune decizii pentru noi înşine, atât în afaceri, cât şi în familie. Din nefericire mulţi dintre noi - chiar şi când experimentăm succesul prin utilizarea părţii mai puţin raţionale din noi, ne simţim inconfortabil cu ideea de a folosi instinctul ca pe un instrument de ghidare. 

Nu este necesar să respingem logica ştiinţifică pentru a beneficia de pe urma instinctului. Este necesar doar să găsim un echilibru şi astfel vom utiliza toate resursele creierului nostru. Pănă în urmă cu câteva sute de ani ştiinţa nu era conştientă de rolul subconştientului, dar studiile recente demonstrează că doar 20% din materia cenuşie a creierului este dedicată gândurilor conştiente, în timp ce 80% este dedicată gândurilor inconştiente. Deci, logic vorbind, cum am putea să luăm cele mai bune decizii pentru noi fără a utiliza partea inconştientă a noastră? 

Totuşi, cum facem să includem folosirea intuiţiei în viaţa de zi cu zi? Răspunsul este mult mai simplu decât ne-am aştepta: dialogând cu noi înşine. Conştientul este expert în logică şi o va folosi negreşit. Mintea inconştientă va căuta în trecut, prezent şi viitor pentru a se conecta cu senzaţii şi emoţii într-un mod total diferit. 

Intuiţia feminină

Cu toţii am auzit de "intuiţia feminină", dar este reală sau un mit? Ce spun studiile? Au femeile asemenea abilităţi supranaturale?
Răspunsul este mai complex. Cercetările bazate pe abilităţile de comunicare non verbală au arătat clar că femeile sunt mult mai bune la a citi expresiile faciale ale emoţiilor decât bărbaţii, şi de aici concluzia că femeile înţeleg mai uşor subtilităţile. Femeile sunt mai bune şi la a exprima emoţiile prin expresiile faciale, tonul vocii, postura corpului. Bărbaţii sunt mai buni la al controla şi ascunde emoţiile. De asemenea, s-a demonstrat că femeile sunt mai empatice decât bărbaţii. Cu alte cuvinte femeile sunt mai deschise către mesajele emoţionale transmise de ceilalţi. Aceasta se poate adăuga percepţiei că femeile au abilităţi speciale de a intui ce gândesc sau simt ceilalţi.

De unde vine această abilitate de a citi emoţiile? S-a sugerat că ar fi datorată puterii sociale. Femeile, care au avut un statut mai jos in istoria puterii sociale, au petrecut mai mult timp observând şi analizând participanţii la viaţa socială (adică bărbaţii, si mai târziu femeile puternice), şi au devenit mult mai experte în limbajul non-verbal. S-a sugerat şi selecţia naturală ca element evolutiv, femeile ajungând să aibă abilităţi mai bune de decodare a nevoilor copiilor și a potenţialilor parteneri.

Bărbaţii şi intuiţia

Contrar părerii generale, nu doar femeile deţin acest misterios instinct.  Bărbaţii pot fi intuitivi la rândul lor, având aceleaşi resurse şi capacităţi ca şi femeile.  Dar în cultura noastră, privim intuiţia ca pe ceva amuzant si infantil, deloc masculin, deci este de înţeles de ce bărbaţii au pierdut contactul cu aceste lucruri. Totuşi, există dovezi clare că oamenii, atât femei, cât şi bărbaţi îşi pot îmbunătăţi aptitudinile de comunicare non-verbală, prin urmare intuiţia feminină este mit sau realitate? În mare este realitate, dar datorită faptului că femeile utlilizează şi dezvoltă mai mult aceste abilităţi comparativ cu bărbaţii.

 

Text adaptat după www.psychologytoday.com

Distribuie articolul pe:

Articole recomandate

Propria persoană

Cu un pas înaintea atacului de panică

Pot fi eu sau poți fi tu cel care trece prin experiența neplăcută a unui atac de panică. Potrivit estimărilor specialiștilor o persoană din trei se va confrunta de-a lungul vieții cu un atac de panică. De aceea ar putea fi de folos să cunoaștem cum se manifestă atacul de panică, cum anume ia naștere și mai ales cum am putea să ne ajutăm singuri pentru a-l preveni sau pentru a trece cu bine peste aceasta experiență.

Copii

Violența în școli - practică pentru a ”stâpâni” copiii

Am ales să scriu despre acest subiect, despre violența din școli, pentru că mă intrigă acest subiect, pentru că îl întâlnesc din ce în ce mai des în ultima perioadă și nu este normal, deoarece societatea a evoluat, noi am evoluat și cunoaștem astăzi alte metode, în afară de violență pentru a ne educa și crește copiii.

Propria persoană

Expresia respectului de sine

Despre încrederea în sine s-a vorbit și încă se vorbește foarte mult. Totuși, referindu-ne la respectul de sine, există câteva moduri simple și evidente prin care acesta se manifestă.