Blog

Propria persoană

Resentimentele

Toţi cei care au trăit aceste sentimente ştiu ce cumplit e să fii prins într-un uragan, într-un tsunami sau, mai bine zis, în valurile resentimentului. Un soi de voinţă încrâncenată ne stăpâneşte, ne împinge să refuzăm, să respingem, să spargem sau să distrugem la foc mic o relaţie la care totuşi ţinem, care este importantă şi uneori vitală pentru noi.

Copii

Sursa temerilor în procesul de învățare

O parte importantă din viața copiilor noștri este momentul când aceștia se desprind din atmosfera securizantă a familiei pentru a merge la școală. Această nouă etapă, plină de provocări, le oferă copiilor numeroase satisfacții, dar totodată poate genera și stări de anxietate cu privire la diferite aspecte din viața școlară. Printre principalele surse ale temerilor legate de școală se numără însuși procesul de învățare și obținerea de performanțe.

Copii

Caracteristicile individuale ale copiilor

Fiecare copil este unic. Străbateţi lumea în lung și-n lat și nu veţi găsi doi copii exact la fel, nici măcar cei care sunt gemeni. Nu este deloc ușor să înţelegi caracteristicile individuale ale fiecărui copil și, în același timp, să-l accepţi pe fiecare exact așa cum este el.

Propria persoană

Șapte motive pentru a fi mândru(ă) că eşti introvertit(ă)

Potrivit lui Carl Jung, toată lumea are o parte introvertită și o parte extravertită, cu una mai dominantă decât cealaltă. Cei mai extravertiți tind să fie energizați de stimularea socială. Ei apreciază lumea exterioară și aprobarea socială și sunt mai apți de a se conforma societății. Cei mai apropiați de partea introvertită sunt, de obicei, deranjaţi de prea multă stimulare socială, deci necesită o anumită cantitate de timp în care să fie singuri pentru reîncărcare. Se concentrează pur și simp

Cuplu și familie

Negociere vs. compromis în relaţii

Multe conflicte pot fi evitate prin negociere. Şi prin acest proces ne referim la argumentele pro şi contra pentru fiecare aspect, atunci când este vorba de o divergenţă între persoane. Negocierea poate suna ciudat când este vorba de relaţiile de cuplu, dar de fapt se potriveşte foarte bine. De fapt, cuplurile fericite negociază foarte mult, şi dacă acest proces are loc corect, este foarte eficient pentru ambii parteneri, rezolvând problemele şi nevoile celuilalt.

Copii

Generozitatea şi egoismul la copii

Este caracteristic copilului mic să creadă că lumea se învârte în jurul lui, că el este cea mai importantă persoană din lume și că toţi să se îngrijească doar de nevoile lui. Atunci când un copil are acest simţământ, este dificil sau aproape imposibil să se gândească la altceva decât la satisfacerea propriilor dorinţe.

Propria persoană

Fața nevăzută a furiei

Ceea ce simțim ne ajută să ne adaptăm la lumea înconjurătoare. Ne ajută să ne ferim de pericole sau ne luptăm cu ele, atunci când vorbim de frică; ne ajută să trecem peste o pierdere, atunci când vorbim de tristețe; ne ajută să ne dăm seama că ne-a fost încălcat un drept sau o nevoie nu a fost satisfăcută, atunci când vorbim de furie.

Copii

Iubire sau rivalitate în relațiile fraterne?

Să ai un frate sau o soră înseamnă să ai pe altcineva cu care te poți identifica, în timp ce copilul singur nu are în jurul său decât adulți. Fratele mai mare sau sora mai mare reprezintă, uneori, un ”mic părinte” pentru cei mai mici, iar idealizarea în această perioadă poate fi la apogeu.